Vygumovanie superhrubej mzdy

Superhrubá mzda (SHM) predstavuje mzdu zamestnanca zvýšenú o sociálne a zdravotné odvody, ktoré platí zo mzdy zamestnanca zamestnávateľ. Tisíceurová mzda zodpovedá SHM v sume 1 352 eur. Jej zavedenie bolo deklarované ako prvý krok k transparentnému nastaveniu daňovo-odvodového systému v ekonomike, pretože vo finančnom vyjadrení ukazuje zamestnancovi bez okolkov, koľko firmu mesačne stojí.

11.01.2021 16:00
debata (2)

V skutočnosti SHM predstavuje pre zamestnanca zdanenie odvodov, t. j. platenie dane aj z toho, čo už zaplatil do zdravotného a sociálneho systému. Tradične totiž odvody znižujú základ, z ktorého sa daň počíta. Ekvivalentom SHM je dnes celková cena práce, ktorej výšku zamestnanec vidí na výplatnej páske.

Nápad na zavedenie SHM vznikol na Slovensku ako nevyhnutný predpoklad na totálnu prestavbu daňovo-odvodového systému vo forme odvodového bonusu. Autori modelu z dielne strany SaS pod vedením Richarda Sulíka sa snažili SHM a jeho nadstavbu v podobe odvodového bonusu presadiť ešte v roku 2011. Vďaka predčasným voľbám sa im to nepodarilo. Za prísľub pár desiatok vyššieho čistého príjmu po zavedení odvodového bonusu by zamestnanci stratili sociálne istoty v podobe primeraného zabezpečenia v čase práceneschopnosti alebo po odchode do dôchodku. Mantra odvodového bonusu sa však napriek tomu dostala v podobe vágnej deklarácie opäť do programového vyhlásenia vládyv roku 2020.

SHM sa podarilo neoliberálnym ekonómom na základe slovenského receptu presadiť do praxe iba v Českej republike v roku 2008. Prvý januárový týždeň 2021 zazvonil SHM však aj v tejto krajine umieračik. Česká ministerka financií Alena Schillerová dokonca označila zavedenie SHM ako podvod na zamestnancoch krajiny. SHM je slonom v porceláne pri porovnaniach daňovo-odvodového zaťaženia pracovných príjmov v medzinárodných rebríčkoch. Pätnásťpercentá daňová sadzba SHM v ČR v skutočnosti zodpovedala štandardne stanovej daňovej sadzbe 20 percent. Veľkú kritiku SHM, a najmä odvodovému bonusu na základe podrobných matematických prepočtov vyjadril už v roku 2017 slovenský ekonóm Marián Jánoš. Richard Sulík sa snažil svoje pôvodné prepočty odvodového bonusu upraviť, ale aj tieto sa podľa medializovaných informácií ukázali opäť chybné.

V trhových ekonomikách motivuje daňovo-odvodový systém zamestnanca, aby si sporil na penziu aj dobrovoľne prostredníctvom daňových úľav. Systém odvodového bonusu však predpokladá, že zamestnanec si peniaze na starobný dôchodok bude odkladať dobrovoľne a bez daňových úľav sám. Pravicová vláda v roku 2011 zrušila daňovú úľavu v doplnkovom dôchodkovom sporení (DDS), sporení na dôchodok prostredníctvom životného poistenia alebo vo viazaných bankových vkladoch. Súčasnú daňovú úľavu sporiteľov, ktorí môžu na dani z príjmu ročne ušetriť najviac 180 eur, možno považovať iba za alibi politikov deklarujúcich záujem štátu o dôstojné zabezpečenie budúcich seniorov. Do budúcnosti treba iba dúfať, že nezmysly typu SHM a odvodového bonusu odídu v našej spoločnosti definitívne do zabudnutia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #superhrubá mzda #SASKA