Sčítania nášho nálezy a straty

Príprava sčítania trvala niekoľko rokov. Zapájalo sa do nej množstvo odborníkov aj zástupcov zaangažovaných skupín, zisťovali názory na vhodnosť tej-ktorej otázky a na elektronickú formu sčítania. Z novinky, že v otázkach na materinský jazyk a národnosť bude možné uviesť až dve odpovede, sa radovali mnohí. Zmiešaných párov je aj vďaka našej migrácii čoraz viac. Každý pozná deti, ktorým sa rodičia prihovárajú dvomi jazykmi.

02.02.2021 16:00
debata

Rozumnosť a citový význam tejto možnosti uznali v prieskume pre Štatistický úrad zástupcovia majority aj menšín. No medzičasom dáka premúdrená komisia sa rozhodla poprieť realitu. Zlikvidovala možnosť priznať sa k obom jazykom, ktorými nám otvárali svet. Obyvatelia však mohli vzdať úctu vychovávateľom dvomi odpoveďami na otázku o národnosti. Táto možnosť sa komisii nejavila zbytočná. Údaj o národnosti rozhoduje o používaní jej jazyka v spravovaní obce. Dve odpovede riešili aj väzbu ku kultúre a histórii dvoch jazykových spoločenstiev.

Minulý týždeň sa aj táto možnosť skončila. Poslanec Gyimesi si záslužne všimol, že chýba inštrukcia, či aj národnosť uvedená v pomyselnom druhom riadku rovnocenne zaváži pri rozhodovaní o dvojjazyčnej administratíve obce. Namiesto sformulovania pravidla ochraňujúceho menšinové potreby vytiahol do boja za zrušenie dvoch národností. Jeho zápal by sa nedal chápať, ak by sme nepoznali deti, ktoré urazene odsunú tanier s tortou, pretože sa im vidí odkrojený kúsok primalý. Pre Gyimesiho sú tým primalým kúskom zjavne ľudia, ktorí by maďarskú národnosť kládli na druhé miesto. Radšej menej Maďarov, ale prvoriadkových! Pre jeho nepochybne národne hrdé gesto však stratia mnohí možnosť vyjadriť svoj vzťah k obom rodičom a tiež prihlásiť sa aj k národnosti, ktorej nevítanie cítia každý deň.

Formulár dotazníka tak bude ešte stručnejší. Novinkou sčítania totiž je, že dáta o domoch a bytoch štatistici získajú z registrov obcí. Občanovi sa uľahčí. Čo však s prístrešiami, ktoré nie sú v registroch? Zaevidujú sa aj obývané garáže, rôzne prílepky, kôlne a pivnice bytoviek, kam sa utiahli naši najchudobnejší? Alebo sa využitím administratívnych dát zo súpisu elegantne vyretušuje bieda a škvrny na dôstojnosti?

Zámer vykonať sčítanie výhradne elektronicky sa dnes javí ako hygienická jasnozrivosť. Obavy, či táto forma nevylúči menej zručných a menej vybavených, mali rozptýliť pripravené asistenčné služby a elektronické sčítacie body v obecných knižniciach a na ďalších dôveryhodných miestach. Táto podpora sa však bude môcť vykonávať až o pár mesiacov.

Pandémia tak zmarila, čo bolo možné po desaťročia možné – presný údaj o počte a štruktúre obyvateľov k určitému časovému bodu. Nutným rozdelením sčítania na dve fázy však získame jasný obraz rozštiepenia spoločnosti. Vo februári sa sčítame my s pripojením na internet, so zručnosťami alebo s ochotným príbuzenstvom, ktoré nám ich nahradí. Na jeseň sa budú sčítavať ostatní. Ľudia osamelí, bez zdrojov či zručností. Koľko ich bude? A koľko tých menej šťastných obyvateľov, ktorí nebudú zarátaní do „my 2021“, v pandemickom medzičase stratíme?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #sčítanie obyvateľov #materinský jazyk #elektronické sčítanie