Malá násobilka

Už takmer rok žijeme v špeciálnej situácii, na počiatku ktorej bola väčšina z nás vnútorne uzrozumená s potrebou istej disciplíny a spolupráce s koordinovanými krokmi vlády, odborníkov, štátnej správy a samospráv.

03.02.2021 20:00
debata (3)

Rýchlo sa však všetko zvrhlo na akýsi autistický kolotoč zmätočných opatrení a následného vzdoru. Obzvlášť vtedy, keď sa ukázalo, že nejde o žiadne koordinované kroky, ale často o znôšku autokratických fixných ideí, ktoré keď zlyhali, pán premiér vždy našli toho, kto za ne mohol. Máte to na koho zvaliť? Niet čo riešiť…

Možno sa potom čudovať niektorým starostom, ktorí začínajú dávať najavo, že im pretiekla trpezlivosť? Starosta Branislav Becík z Dvorov nad Žitavou sa dal verejne počuť, že „vypovedá poslušnosť“ vláde. Odmieta najmä skríningové testovanie nespoľahlivými antigénovými testami, ktoré vedie akurát k zhoršovaniu už tak či tak zlej epidemiologickej situácie.

Mimochodom, tá je teraz najhoršia vôbec, a to sa majú v pondelok celoštátne otvárať školy, pričom sa až doposiaľ napríklad vôbec nezamýšľal nad testovanm učiteliek a učiteľov. Ak teda iný primátor, hlohovecký Miroslav Kollár (Za ľudí), vyjadril Becíka pochopenie, je to ďalšie vyjadrenie človeka z praxe voči fantazmagóriám vlády, ktorá má doposiaľ pre samosprávy – ako sa už stalo folklórom – len urážky a ponižovanie.

Igor Matovič sa v prvej polovici januára vyjadril, že plánované celoplošné testovanie by „malo byť o samosprávach“ (bože, tá úroveň jazyk, a teda je na starostoch a primátoroch ukázať, že im „záleží na ľuďoch“. Inými slovami, ak budú starostovia poslušne klopiť uši, „dobre bude“.

Lenže premiér zabudol na takú „bezvýznamnú“ drobnosť, že na samosprávach nespočívajú kompetencie za verejné zdravie a krízové riadenie, to je prvoradá úloha štátnej správy; samospráva nemá čo suplovať úrady verejného zdravotníctva ani okresné úrady či ministerstvá, ba vládu. Alebo tu chceme riešiť algoritmy, keď neovládame malú násobilku?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #Igor Matovič #Miroslav Kollár #pandémia koronavírusu #COVID-automat #Branislav Becík