Politické úkazy fašiangové

Všetci spoluobčania sa teraz pripravujú na sčítanie obyvateľstva, každý ako môže. V dennej tlači som sa dočítal, že sa každý smie sčítať aj akosi sám, čo som hneď nasledujúci deň v skorých ranných hodinách aj urobil - na nečisto. Vyšlo mi, že som jeden. Viac-menej som s takýmto výsledkom počítal ešte predtým, ako som začal rátať, preto ma výsledný súčet udivil iba mierne.

20.02.2021 10:00
debata (10)

Pripomenul mi situáciu, keď mi daňový úrad pred časom oznámil, že som fyzická osoba. Naše inštitúcie sa v ničom jakživ „nežinírujú“, keď ide o to občana povzbudiť. Alebo aj nie. No ak zúfalý matematik Richard Kollár dnes hovorí o „dátovom pekle“ v súvislosti so smrtiacou chorobou, ide tu o zatiaľ jediný spoľahlivý údaj, ktorý všetci vieme vláde nezištne poskytnúť. Ak to urobí každý a pošle to na príslušný úrad, malo by to byť v poriadku a Slovensko sa dostane do dátového očistca aspoň v jednej oblasti.

V tých ostatných, najmä v politickej, je situácia zložitejšia. Veď rôzni poslanci z rôznych politických strán zúfalo odchádzajú do iných alebo do neurčita. Vo všeobecnosti pripomínajú akýsi danse macabre (tanec mŕtvych) politickej koreňovej zeleniny. Pozvoľna sa to totiž premieta do obrazu, ktorý pútavou formou výberu z ľudovej slovesnosti sprístupnila v básnickej podobe spisovateľka Eleonóra Gašparová vo významnom a prorockom diele Tancovala cvikla s dyňou.

Slovensko si musíme predstaviť ako ornú pôdu, do ktorej vyoráva hlbokú politickú brázdu jasnozrivý intelekt premiéra Igora Matoviča. Preto sa, napríklad, na opačnej strane onej plodonosnej brázdy môžu ocitnúť akoby navzájom politicky – z úrodnej či z úradnej zeme vyvrhnuté – europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a ministerka Veronika Remišová. A to len kvôli nejakej miliarde eur, ktorú aj tak nemáme. Podľa pani ministerky by teraz bola dokonca škodlivá – podporovala by ľudí vo vysedávaní doma, keď tam radostne a spokojne vysedávajú na príkaz vlády či nejakej komisie aj bez týchto peňazí.

Lenže veštecké verše, žiaľ, dramaticky pokračujú: „Tancovala cvikla s dyňou / a pašternák cup, cup za ňou. /Cibuľka sa len čuduje, / čo tá cvikla vykazuje.“ Je pochopiteľné, že „pašternák“ tu nie je (ani zvukomalebne nie!) onen zatvorený ubytovateľ významných politických činiteľov, ale je to poslanec za OĽaNO Richard Vašečka. Udiera kvôli potratom či pre postaršie dievčatá potraty zdražujúcom ministrovi zdravotníctva Markovi Kajčímu na poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú. Tá sa aj mimo básne čuduje, čo to jej koaličná europoslankyňa na tlačovej besede vykazuje. Veď tým otvára utajovaný problém, či ministerka Remišová môže niekedy urobiť niečo rozumné a dobré, teda aj keď napríklad neurobí vôbec nič. Zato europoslankyňa Nicholsonová odchádza z SaS, a zo strany Za ľudí zase odchádzajú zatiaľ dvaja iní poslanci…

Nuž, čo už. Musíme sa všetci spočítať. Ale dosť sa obávam, že v samotnej politickej, nielen v zdravotnej oblasti sa to všetko, teda aj spolu s nami, onedlho začne spočítavať akosi drsnejšie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Veronika Remišová #sčítanie obyvateľov #Lucia Ďuriš Nicholsonová