Prečo covid bujnie v Brazílii?

Nedá sa donekonečna vyhovárať, že „tu predsa vyčíňa pandémia“ a počtu nakazených ani smrti sa nedá zabrániť. Niektoré krajiny pandémiu zvládajú výborne, niektoré robia ťažké chyby a čelia vysokým číslam. No a potom je tu Brazília.

20.04.2021 16:00
debata (5)

Je prvá na svete v najhoršej odpovedi voči pandémii, hlavne zásluhou prezidenta Jaira Bolsonara. Ten sa už vôbec prezidentom stal pokútnym spôsobom. Tesne pred prezidentskými voľbami v roku 2018 „náhodou“ zobrali do väzby favorita volieb – ľavičiara Lulu da Silvu, ktorého obvinili z korupcie a prania špinavých peňazí. Keďže z väzby nemohol kandidovať, voľby vyhral Bolsonaro. A čuduj sa svete, sudca, ktorý ho poslal do väzby, sa stal ministrom spravodlivosti. O rok neskôr prenikli na verejnosť dôkazy, že bol spolu s prokurátormi voči Lulovi zaujatý, v marci toho roku súd Lulu prepustil na slobodu a stiahol všetky obvinenia.

Od zvolenia sa Bolsonaro snaží koncentrovať vlastnú moc, posilňuje armádu a políciu, za ministra hospodárstva vymenoval investičného bankára, otvorene potláča opozíciu, pritom sa nezabudne prežehnať a predstavovať sa ako veriaci politik. Prečo ale potom v Brazílii pandémia tak bujnie? Hlavne preto, že Bolsonaro sa zachoval ako obyčajný chrapúň.

Bolsonaro sa z korony vysmieval, na verejnosti nenosil rúško, organizoval veľké podujatia pre svojich voličov. V podstate tu neboli v platnosti takmer žiadne opatrenia. Rozhodol, že Brazília bude v prvom rade „zachraňovať ekonomiku“, pretože ľudia predsa musia zarobiť, aby prežili.

Z korony sa vysmieval, na verejnosti nenosil rúško, organizoval veľké podujatia pre svojich voličov. V podstate tu neboli v platnosti takmer žiadne opatrenia. Rozhodol, že Brazília bude v prvom rade „zachraňovať ekonomiku“, pretože ľudia predsa musia zarobiť, aby prežili. To síce platí univerzálne, že človek potrebuje na prežitie mzdu alebo peniaze, ale v súčasnej situácii na to potrebuje aj prežiť covid.

Táto geniálna stratégia dostala Brazíliu do bodu, kde má najviac obetí hneď po USA, zomrelo tu už takmer 400-tisíc ľudí, čo predstavuje 3 % nakazených a pri súčasnom tempe sa toto číslo za ďalší mesiac zdvojnásobí. Nemocnice praskajú vo švíkoch, štát od toho drží ruky preč, ekonomika je stále otvorená, ďalšie tisícky ľudí zomierajú, lebo sa nedostanú k lekárovi kvôli iným chorobám. Naveľa-naveľa Bolsonaro nariadil očkovanie, ktoré zatiaľ nestihlo pokryť ani 5 % populácie.

Výsledky Bolsonarovho prístupu k pandémii sú katastrofické. Ale zato stihol zrýchliť ťažbu dreva v amazonskom pralese, kde sa teraz rúbe historicky najrýchlejším tempom. „Vďaka“ pandémii nemôžu proti ťažbe miestni príliš protestovať, lebo majú iné starosti, hlavne udržať sa nažive. Chorobou sú najviac postihnutí chudobní – tí musia fyzicky do práce, nemôžu sa izolovať v home office alebo odísť na svoj vlastný ostrov s vlastným lekárom, nemôžu sa prednostne očkovať. Bolsonarovi je to podľa všetkého úplne jedno, hlavne, že biznis funguje. Neznie to ako moderný, technologický fašizmus?

Pre absolútne neriadené šírenie vírusu v Brazílii mutujú nové formy covidu, ktoré sú nákazlivejšie a napádajú aj mladých ľudí a deti. Kvôli človeku ako Bolsonaro je tak ešte potenciálne ohrozený aj zvyšok sveta. Za takéto zlyhanie, za vystavenie ľudí zbytočnej smrti, za to, že uprednostnil biznis – najmä svoj vlastný – pred ľudskými životmi, za to všetko by mala byť voči nemu vyvodená zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #pandémia #Amazónsky prales #Luiz Inácio Lula da Silva #Jair Bolsonaro #Covid-19