Aj rozvodovosť ?!

Možno si spomeniete. Už takto pred rokom, počas prvej naplno zúriacej globálnej pandemickej vlny, sa v našich médiách vyskytli zvesti, že epidémia stihla mať napríklad v Číne za následok ešte aj „taký a toľkonásobný“ nárast rozvodovosti.

28.04.2021 16:00
debata (2)

Pri zdravom rozume a potrebnom kritickom odstupe si uvedomíme, že v horizonte niekoľkých týždňov individuálneho života nie je možné stihnúť rozpoznanie, či finále vlastnej manželskej krízy, rozhodnutie pre rozvod, podanie návrhu, o realizovanom a zavŕšenom rozvodovom procese ani nehovoriac. Akákoľvek spoločenská akcelerácia zase neumožňuje interpretovať počet právoplatných rozvodov v takom krátkom časovom období ako vývojový trend, hoci by aj vychádzala z dôveryhodných zdrojov a relevantných dát.

Podobné typy informácií, i keď sú doslova „výkrikmi do tmy“, majú v každom prípade nielen vysokú sledovanosť, ale aj istú uveriteľnosť a sugestivitu. Mnohí ich s podvedomou obavou aktuálne premietajú do vlastnej rodinnej situácie a predstavujú si, ako dopadne ich manželstvo. Vynútená nepretržitá prítomnosť v domácnostiach, samozrejme, prehĺbila existujúce napätia, znásobila dovtedajšie problémy, vyplavila na povrch aj nepriznávané rozdiely vedúce k ostrým nedorozumeniam. Na druhej strane je mnoho manželstiev, ktoré si spoločnú izoláciu doslova vychutnávali a nedajú dopustiť na čas, ktorý mohli venovať navzájom sebe samým.

Analytické centrum ministerstva spravodlivosti uverejnilo nedávno krátky komentár: „Ovplyvnil COVID-19 rozvodovosť?" Uvádza sa v ňom, že: „Núdzový stav, zákaz vychádzania, obmedzenie slobody pohybu, nariadenie práce z domu, vplyv nezamestnanosti na hospodárenie domácností patria medzi faktory, ktoré mohli negatívne ovplyvňovať rodinné väzby či viesť k rozvratu manželstva. Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti sa v roku 2020 očakával skôr nárast počtu návrhov na rozvod. Tento predpoklad sa nenaplnil. Počet návrhov na rozvod sa v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 znížil o 10,6 percenta z 11,6-tisíca na takmer 10,4-tisíca“. Môžeme teda hovoriť o dobrej správe? Analytici upozorňujú na zaznamenaný pokles nápadu vo viacerých súdnych agendách. Pre posúdenie vplyvu pandemického roka bude preto dôležité sledovať rozvodovosť, ale aj ostatné rodinnoprávne agendy po návrate k normálnemu životu. Až obdobie bezprostredne nasledujúce po zrušení obmedzení ukáže, aké sociálne dôsledky na rodinný život mala pandémia.

Čo bude (aj s partnerskými, manželskými vzťahmi) po pandémii, sa nikto neodváži prorokovať. Pri veľkej dávke zjednodušenia možno konštatovať, že fungujúce a láskyplné vzťahy vyjdú aj z pandémie posilnené o nové skúsenosti a prežitky. Problematické, korodujúce, toxické vzťahy pravdepodobne utrpia ďalšie fauly, ktoré nemusia uniesť. Netreba však zabúdať na to, že naše partnerstvá, manželstvá sú rozmanité, rovnako rozdielna a racionálne neporovnateľná je ich schopnosť so cťou a dôstojne odolávať vonkajším okolnostiam.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vzťahy #rozvody #rozvodovosť