Zoznam nepriateľov Ruska

Ruská televízia zverejnila avizovaný zoznam krajín nepriateľských voči Rusku. Na obrazovke sa objavila i Česká republika, a to v susedstve s USA, Litvou, Lotyšskom, Estónskom, Gruzínskom, Ukrajinou, Poľskom, Austráliou a Veľkou Britániou.

29.04.2021 16:00
debata (72)

Nejde o formalitu. Ruská tlačová agentúra TASS tvrdí, že v nepriateľských štátoch buď nebudú pracovať žiadni ruskí diplomati, alebo bude ich počet veľmi limitovaný.

Krátko po vyhostení 18 ruských diplomatov z Prahy špekuloval istý český politik, že sa Rusi na ambasáde v Prahe zabarikádujú. Na tomto chybnom odhade ruskej reakcie je zaujímavé, že s ním vyrukoval bývalý diplomat, český veľvyslanec v USA. Môžeme sa iba dohadovať, či s rovnakou naivitou vyhlásila diplomatickú vojnu Rusku Babišova vláda. Isté je, že dôsledkom vyhrážania sa paritou bude parita. Vyzerá to na sedem diplomatov, 25 administratívno-technických zamestnancov a 19 zamestnancov najatých na mieste, tak v Moskve, ako v Prahe.

Ruská reakcia bola dobre predvídateľná, pretože kopíruje odvetu voči USA po nedávnom vyhostení desiatich ruských diplomatov: odvetou je striktná parita. Rusko vyhostilo desať amerických diplomatov, zakazuje americkej ambasáde najímanie zamestnancov z Ruska a z tretích krajín, zatvorí americké nevládne organizácie a nadácie spojené s veľvyslanectvom, obmedzí prax vysielania spolupracovníkov ministerstva zahraničia USA do Ruska na krátkodobé služobné cesty a odstupuje od memoranda o otvorenej krajine, čím komplikuje americkým diplomatom voľný pohyb po Rusku.

Podobne ako majú vojaci tendenciu zbrojiť na minulé vojny, pohybujú sa i politici v teréne prekonaných historických stereotypov. Veľvyslanectvá ako rezidentúry špiónov sú zbytočný luxus v časoch, keď sa špionáž dá efektívnejšie robiť od počítača cez home office. Ambasády ale strácajú i ekonomické zdôvodnenie. S klesajúcim vplyvom štátov na úkor rastúcej moci nadnárodných korporácií nemá národné zastupovanie globálneho biznisu logiku. Ambasáda má cenu iba ako komunikačný kanál, ktorý eliminuje nedorozumenia a animozity. Nepriateľom sú veľvyslanectvá užitočné ako mŕtvemu zimník. Najnutnejší servis občanom na území nepriateľa zaistí i drobný konzulát.

So sympatiami a s rešpektom reagovalo Česko na slovenskú solidaritu v diplomatickom konflikte s Ruskom. To ale neznamená, že je v českom záujme, aby sa aj Slovensko ocitlo na zozname nepriateľov Ruska. Svet je tým bezpečnejší, čím viac krajín pred nepriateľstvom uprednostní partnerstvo. V strednej Európe, ktorú Rusko tradične vníma ako nárazníkovú zónu a ktorú Západ tradične vníma ako predpolie, je otázka s kým byť spojencom, s kým nepriateľom a s kým partnerom mimoriadne citlivá.

Tým, že si politici vyberú stranu, spravia vždy rovnakú chybu. Nevýhody nakoniec prevážia nad výhodami, bez ohľadu na to, či sú politici servilní k Východu, alebo k Západu. To podstatné na zozname nepriateľov Ruska je to, kto na ňom nie je. Byť nepriateľom Ruska nie je žiadna dráma, kým sú s ním Nemci a Francúzi partneri. Kde ale naši politici berú istotu, že to tak zostane navždy?

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vyhostenie ruských diplomatov #kauza Vrbětice