Pokojné chvíle karantény

Všetkých spoluobčanov nesmierne potešilo, že sa uvoľnili podmienky karantény. Niektorí dokonca zašli aj do obchodu a načisto ohromení si niečo kúpili, i keď to nebolo on-line, ako sa patrí.

16.05.2021 10:00
debata (10)

Človek prežíval iba vo svojom príbytku, na pomyselnom opustenom ostrove, čím pripomínal hrdinu Robinsona Crusoa zo slávneho románu anglického spisovateľa Daniela Defoa. Je v ňom veľmi presne vystihnutá atmosféra opustenosti, počas ktorej Robinsonovi v jeho vybičovanej samote najviac chýbalo ministerstvo zahraničia. Na ostrov totiž z času na čas chodili ľudožrúti tepelne upravovať a konzumovať svojich spoluobčanov a Robinson k nim preto často nevedel zaujať správny postoj. V podstate bol ale motivovaný voči zvláštnej kultúrnej poživni dosť empaticky, lebo nezanechal gurmánsky recept na úpravu cudzincov, ba ani zoznam príhodných korenín.

V tom má slovenský občan oproti nemu výhodu, lebo najmä vďaka prítulnosti ministerstva zahraničia presne vie, čo s takými nehodnými votrelcami. V minulom týždni napríklad s Nočnými vlkmi z Ruska.

Navyše, ministerstvo zahraničia nikomu na Slovensku nemôže skutočne nejako chýbať. Keby totiž bolo treba naozaj niečo v zahraničí vybaviť, minister financií Igor Matovič sadne do lietadla a spolu s nejakým „Piatkom“ domorodého pôvodu to tam zaraz vybaví. Dokonca tak dobre, že ministerstvo zahraničia o tom najčastejšie ani nič nevie. Sústreďuje sa potom na rôzne hybridné hrôzy, napríklad na motorkárske gangy, ktoré k nám neoprávnene prenikajú, aby narušili naše vzťahy s NATO a s EÚ. To isto „načim“.

Britskí motorkári, ako som si nevdojak všimol, no naše ministerstvo si toto (!) nevšimlo, vždy vytrvalo jazdili na ľavej strane, teda fakticky v protismere. A zrazu, akoby z ničoho nič – bác – brexit je na svete! EÚ silne oslabená! Preto si aj nesmierne vážim myšlienky Martina Klusa, štátneho tajomníka MZVEZ SR: „Pred hybridnými hrozbami sme zraniteľní a účinná prevencia je preto strategickým záujmom štátu. Bez potrebnej politickej podpory, zaangažovanosti celej vlády vrátane nesilových rezortov, ani bez aktívneho zapojenia širokej verejnosti to však nezvládneme.“ Vôbec o tom nepochybujem. Navyše v spojení s jeho oveľa hlbšou myšlienkou: „Hybridné hrozby nie sú žiadnou Columbovou ženou. Slovensko je už niekoľko rokov terčom hybridných, kybernetických či spravodajských operácií, ktorých stopa preukázateľne vedie z Kremľa.“

Nezdá sa mi dobré takto sa k oným svojráznym turistom stavať. Nebolo to zvykom na oboch stranách ani počas studenej vojny. Hrdosť a veľkorysosť boli účinnejšie. Zdá sa mi totiž zvláštne hľadať myšlienky či onú „filozofiu“ práve medzi motorkármi. Ťažko im vyčítať, že sem chodia z Kremľa na motorkách, keď náš premiér pokojne lieta do Kremľa lietadlom. Nuž majú kožené bundy, motorky, brady. Azda páchnu benzínom. Alebo nesprávnymi názormi kanibalov. Hľadať v nich všetky spomenuté hrôzy však zrejme zostáva intelektuálnym údelom ministerstva zahraničia tejto vlády. Teda fakticky Matovičovej vlády.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hybridná vojna #Noční vlci #motorkári #Robinson Crusoe #karanténa