Prekvapenia umytej hlavy

Všetkých spoluobčanov nesmierne potešilo, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) si sám umyl hlavu. Síce vraj len takým nejakým šampónom na divú zver, ale to nevadí, lebo neobyčajná zručnosť a majstrovský fortieľ pri tomto zložitom úkone sa ani pri rozdielnych druhoch šampónov vôbec nestrácajú. Naopak, častým opakovaním týchto pomerne neobvyklých cvikov sa obe ruky udržiavajú v istote a v presnosti.

22.05.2021 14:00
debata (4)

To je každému jasné, a preto sa nemožno čudovať, že Slovenskom na základe tohto faktu prebehla natoľko vrelá vlna nadšenia, až z nej niektoré okresy „išli“ celkom do ružova. Tieto úkony netreba pri veľkých štátnikoch vôbec podceňovať, lebo zo strany Matoviča je to zrejme rovnako neobvyklé gesto, ako keby si čínsky cisár sám zaviazal topánky.

Šampón, o ktorý išlo, vraj sám osebe spôsobuje lepšie rozčesávanie srsti, takže koalícia sa po nej len bezbranne skĺzne. Napríklad pri súčasnom návrhu rozpočtu. V ňom očistný proces ministra financií spláchne spoločne nahonobené miliardy ako nejakú mydlovú penu. Vyrovná sa to všetko vraj neskôr vo férových daniach! Matovič tak víťazne postupuje proti zaskočeným partnerom s mydlom v jednej ruke a s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) v druhej.

Určite by nebolo správne v tomto prípade pokladať za obsedantný Matovičov vzťah k vlasom, ako vyšlo nedávno najavo pred francúzskymi úradmi. Tak sa s tým márne snažia vyrovnať záplavy obrázkových časopisov s ich duchaplnými vtipmi. Pritom však vôbec neberú do úvahy politický rozmer Matovičovho konania, v ktorom netvoria jadro pudlíka vlasy, ale priamo ono mydlo.

Šampón ako tvorivá a penivá esencia, pokrývajúca všetko: od programovej politickej čistoty až po bežnú politickú besnotu pri predstieranom rozčúlení. Nezohľadňuje to tiež priamy vývoj myšlienky, ktorý v Matovičovi postupne dozrieval od mydlenia vlastných ponožiek, nafotených v bruselskom vládnom hoteli, cez takpovediac nenápadné „mydlenie barana“ na absolventskom večierku, teda vlastne cez závisť voči kolegovi z parlamentu, ktorý vysokú školu ukončil riadne; až po ostatné „mydlenie seba samého“ v poslednom statuse.

Záujem o veci osobnej hygieny je procesom, ktorým si v období mladosti musí prejsť každý. Preto slovenská verejnosť s uspokojením sleduje vyjadrenia koaličných partnerov k vyumývanému kolegovi.

Veď deň čo deň k nemu pristupujú so zanovitosťou malého dieťaťa, čo opakovane sadí do kvetináča obyčajnú strakatú fazuľku, no vždy znovu a znovu očakáva, že mu z nej vyrastie košatý citrónovník: „Napriek tomu, že tu máme osobné konflikty, ktoré nie sú pekné… budem hovoriť, že táto vládna koalícia zmysel má,“ skonštatovala ministerka Veronika Remišová. „Mal som tú nádej, že pochopil, že nezvládol funkciu predsedu vlády. SaS a ja osobne sme sa na to už nemohli dívať a vynútili sme si túto zmenu, mysleli sme si, že nájde v sebe dostatok pokory, aby sa venoval svojej robote,“ vzdychol si minister Richard Sulík a vyhlásil, že sa už viac nebude k téme rozpočtu a Matoviča vyjadrovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koalícia #Igor Matovič #osobná hygiena