Pozoruhodný život informácií

Aký vplyv na našu predstavu o svete majú informácie? Veríme tomu, čo vieme? Alebo vieme iba to, čomu veríme? Na vzorke 2 000 dospelých respondentov sa uskutočnil výskum, podľa ktorého si takmer polovica Američanov myslí, že na svete stále žijú dinosaury. Informácia, že dinosaury sú po smrti už 65 miliónov rokov (alebo podľa najnovších výskumov 66,4 až 66,23 milióna rokov), určite nebude v Amerike tajomstvom.

10.06.2021 16:00
debata (4)

Je to ale informácia, ktorú 46 percent Američanov ignoruje. O tom, že dinosaury mali extrémne tuhý korienok, je presvedčených ďalších 20 percent. Podľa nich vymreli iba pred 100 rokmi.

Prírodovedci a predovšetkým experti na fosílie a geológiu sa zhodujú, že dinosaurom sa stala osudnou zrážka Zeme s asteroidom, čoho dôsledkom bolo drastické ochladenie z 25° C na mrazivých – 35° C , plus fakt, že sa v dôsledku dopadu asteroidu voda v oceáne zmenila na kyselinu. To sú ale informácie, ktoré kolidujú s našou každodennou skúsenosťou, keď na nás Tyrannosaurus rex vykukuje spoza každého rohu.

Sú ho plné hračkárstva, kiná, kde zrejme nocuje, plná televízia a plnú hlavu ho majú deti, ktorých rodičia už boli dinosaurami posadnutí. Konkrétne 64 % amerických rodičov. O popularite Tyrannosaura rex ostatne svedčí, že sa jeho kostra s familiárnou prezývkou „Stan“ vlani vydražila za 31,8 milióna dolárov.

Viera v žijúce dinosaury nie je v hľadáčiku bojovníkov s dezinformáciami. Dinosaurus nepredstavuje žiadne politické, ideologické ani komerčné riziko. Veriaceho v dinosaura nepranierujeme za šírenie konšpiračnej teórie. Nešpekulujeme, kto môže mať osoh zo šírenia očividnej nepravdy. Akceptujeme, že dinosaury zázračne vstali z mŕtvych vďaka tomu, že tomu polovica ľudí, alebo presnejšie polovica Američanov, verí.

S dinosaurom je to ako s kravou, ktorú tiež živú na vlastné oči drvivá väčšina Američanov nikdy nevidela, ale nepochybuje o jej existencii. Navyše verí marketingovej fikcii pasúcich sa stád a kovbojov na koňoch, čo ich ženú voľnou americkou krajinou. Realitou je, samozrejme, masívny dovoz hovädziny, respektíve automatizovaný kravín, v ktorom sa zo zvieraťa stal produkt, tovar, artikel. Čo má krava spoločné s dinosaurom, je ľudský sen o prirodzenom svete, v ktorom krave a dinosaurovi nič nechýba a žijú šťastne až do smrti.

Vzťah medzi vierou a informáciami je voľný a dobrovoľný. Kto verí, že útok lietadlami na budovy WTC a Pentagon v roku 2001 bol dielom Muhammada Attu a jeho teroristického tímu, toho nepresvedčia štúdie inžinierov, statikov, fyzikov a pyrotechnikov, spochybňujúce oficiálnu vládnu verziu. Podobne polovicu Američanov, ktorá sa prikláňa k verzii, že išlo o „inside job“ „neobalamutia“ žiadne oficiálne informácie.

Vo svete, kde sa pod podozrivými zámienkami vyvolávajú vojny, ktoré môžu prerásť v globálnu katastrofu, hrajú informácie druhé husle. Rozhodujúce je, čomu alebo komu kto verí. A keď je reč o tom, či človeka môže stihnúť osud dinosaurov: Máme slušnú šancu, že nejaký budúci živočíšny druh po 60 miliónoch rokov uverí, že tu stále niekde sme!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #viera #asteroid #konšpiračné teórie #dinosaury #tyranosaurus #dezinformácia