"Princezná z Nefertiti"

V súčasnosti, keď sa situácia vo svete natoľko rozjasňuje, až by vraj napokon mohlo dôjsť aj k stretnutiu amerického prezidenta Joea Bidena s ruským partnerom Vladimírom Putinom, pôsobia na Slovensku temné sily, ktoré sú viac odstredivé.

12.06.2021 14:00
debata (9)

Napríklad v strane Za ľudí dochádza nateraz k toľkým stretom, až sú skutočné vzájomné stretnutia v nedohľadne. Potešiteľné na nich je to, že pomaly začínajú zaberať takpovediac väčšiu kultúrnu plochu, vďaka koronakríze dnes trochu zanedbávanú. Niektoré črty konfliktu sa už pomaly prenášajú aj na historickú pôdu, čo zapríčinila najmä poslankyňa Vladimíra Marcinková, keď po určitých opatreniach vo vedení strany, umne vykonaných predsedníčkou Veronikou Remišovou, vyhlásila v médiách, že si vraj táto môže dať odhlasovať, aj že je princezná Nefertiti.

Čo je zvláštna metafora pre získanie väčšieho vplyvu v strane. Lebo kráľovná Nefertiti síce pôsobila dosť nevýrazne v politickom živote starovekého Egypta, ale zato vynikala krásou. To sa nedá spochybniť, stačí sa pozrieť na jej zachované sochárske podobizne, napríklad slávnu bustu v Egyptskom múzeu v Berlíne. Aj v preklade vraj jej meno znamená „Kráska, ktorá prišla“, i keď je dosť možné, že v 14. storočí pred naším letopočtom vôbec neprišla z OĽaNO, a už vôbec nie do strany Za ľudí.

Teda napriek tomu, že systém vlády v starovekom Egypte sa na systém riadenia politickej strany OĽaNO skoro absolútne podobal. Vládol tam faraón, totiž ako boh, a všetci ostatní mohli mať, ba aj najčastejšie aj pre istotu mali, taký istý názor ako faraón. Preto je trochu nepochopiteľné, že v televíznom rozhovore sa ministerka Remišová ohradila, že vôbec nie je „princezná z Nefertiti“, ale vraj postupuje v súlade so stanovami strany. Teda akoby prezradila, že nie je ani „kráľovná z Alžbety“, ani nejaká „premiéra z Hegera“.

Je preto ťažké predpovedať, ako dopadne jej súboj s ministerkou Máriou Kolíkovou, lebo podľa očitých svedkov sú obe takmer rovnako krásne. Mohol by to rozhodnúť iba niekto s nezaujatým pohľadom zvnútra strany, napríklad bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, prípadne zvonku minister školstva Branislav Gröhling, ktorý už napísal aj pár zasvätených publikácií o kráse. Najvhodnejšie asi samotný faraón Achnaton, teda vlastne exprezident Andrej Kiska, ktorý ale rozhodnúť akosi nechcel.

Nemožno však prehliadať, že celý súčasný politický život na Slovensku je, odhliadnuc od toho, skrz-naskrz prestúpený krásou. Veď všetci spoluobčania naň môžu hľadieť iba s najvyšším dojatím. Nepripomínajú niekomu azda Matovičove posledné návrhy daňovej reformy zatmenie Slnka?

Nie je azda činnosť policajných zložiek štátu v posledných týždňoch pozoruhodná ako mesačný spln? Nie je azda krásne, že sa zrušia niektoré nemocnice, len aby sme hneď našli tú najlepšiu? Z toho vyplýva, že sme na tej najlepšej ceste, bez ohľadu na to, kto všetko riadi. Nuž ako hovorí americký spisovateľ Francis Scott Fitzgerald: „Zlý šofér je v bezpečí, pokiaľ nenarazí na iného zlého šoféra.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Nefertiti #Veronika Remišová