Boj proti hotovosti. Než peniaze špinavé, (tak) radšej žiadne

To, čo sa prezentuje ako boj proti praniu špinavých peňazí, je v skutočnosti boj proti hotovosti. Posledná iniciatíva Európskej komisie, teda návrh limitovať hotovostné platby čiastkou 10-tisíc eur, je typický dobrý úmysel, ktorým je dláždená cesta - všetci tušíme, kam.

29.07.2021 16:00
debata (18)

Je naivné predpokladať, že sa týmto krokom „zlepší odhaľovanie podozrivých transakcií a odstránia sa medzery, ktoré zločinci využívajú na pranie nelegálnych výnosov alebo financovanie teroristických aktivít prostredníctvom finančného systému“. Nahradenie fyzických peňazí, bankoviek a mincí číslami v počítači, kde sú, mimochodom, zločinci ako doma, neprinesie bezpečnejší svet, ale iba otvorí dvere k absolútnej kontrole spotrebiteľov, ktorí stratia právo anonymne nakupovať.

Pohodlný život v bezhotovostnom režime, keď sa svetom pohybujeme s kartou či mobilom namiesto peňaženky, bude bezpečný len dovtedy, kým bude dobrovoľný. Len čo sa banky prestanú báť, že si klienti svoje peniaze vyberú v hotovosti, teda nadobudnú istotu, že klienti peniaze už nikdy neuvidia, budú sa podľa toho správať. Napríklad podľa hesla, že čo oko nevidí, to srdce nebolí.

Zásadne chybná je ale už premisa politikov, že žijeme vo svete zločincov, na ktorý sa má vlastne normálny človek vo vlastnom záujme adaptovať. Kam sa podel náš normálny svet, v ktorom, pravdaže, občas dôjde k zločinu, ale z našich daní sa financuje jeho prenasledovanie? V skutočnosti sa nikam nestratil, stále žijeme v rovnakom svete a našu normálnu každodennosť neohrozuje organizovaný zločin, ale sen politikov dostať pod kontrolu z jednej vody na súš spolu so zločincami i nás, občanov.

I v prípade peňazí neškodí evidovať, kto kričí: „Chyťte zlodeja!“ Zdá sa, že pranie špinavých peňazí je nočná mora tých istých prominentov, ktorí peniaze emitovaním nekrytej meny sami znehodnocujú. Chrániť pred globálnymi kriminálnikmi finančný systém, ktorý funguje na gigantický globálny dlh, čo neustále rastie a o ktorom sa už ani nepredstiera, že sa niekedy bude splácať, je dokonalá fraška.

V boji proti hotovosti postupujú politici takzvanou salámovou metódou, krok za krokom. Momentálne tvrdia, že celoeurópsky limit 10-tisíc eur je dostatočne vysoký na to, aby „nespochybňoval euro ako zákonné platidlo“ a dušujú sa, že „uznávajú dôležitú úlohu hotovosti“. Ale je už jasné, že sme ako ten rak, ktorý v hrnci tak dlho tvrdí, že sa rastúca teplota ešte dá vydržať, až ho nakoniec uvaria.

V procese znehodnocovania peňazí, ktorý môžeme sledovať od okamihu, keď sa peniaze z prostriedku výmeny stali tovarom, bude zánik hotovosti symbolickým posledným klincom do rakvy, ale prakticky koniec peňazí nezaregistrujeme. Sťahujeme sa totiž za nimi do virtuálneho sveta, kde skončíme spolu s nimi. Bude to tak bezpečnejšie.

S peniazmi sa vždy spájala otázka, čo má v živote zmysel, na čom záleží, čo je v živote najdôležitejšie. A odjakživa zvykneme tvrdiť, že peniaze to nie sú. Z toho vyplýva, že peňazí nemôže byť škoda a netreba lipnúť na hotovosti. Ako sa s tým ale popasujú zlodeji!?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #hotovosť #bezhotovostné platby