Valiace sa kamene

Zomrel bubeník Charlie Watts, vďaka ktorému držia pokope všetky platne Rolling Stones. Rolling Stones sú fenomén. Generácie a ich hudobné idoly sa striedajú, populárne hviezdy zažiaria a hasnú, ale Rolling Stones, tieto základné rockové kamene, zostávajú a stále sa valia vpred.

26.08.2021 16:00
debata (3)

Boli časy, keď sa na nich zazeralo ako na dinosaurov, ktorí mladším berú priestor. Nakoniec sa ale svet zmieril s tým, že budú hrať večne, lebo v ich prípade je vek skutočne iba číslo.

Sám Watts pritom v jednom rozhovore priznal, že keď ho v roku 1963 zakladajúci členovia kapely angažovali, predpokladal, že sa rozpadnú do dvoch týždňov, najneskôr do roka, pretože skupiny, v ktorých hral predtým, nikdy dlho nevydržali. Keith Richards a Mick Jagger sa nakoniec o Wattsovu spoľahlivú rytmiku mohli opierať takmer pol storočia.

Najťažšie bolo pre rockerov prežiť divoké šesťdesiate roky. Kvôli drogám a alkoholu predčasne dohral pôvodný kapelník Rolling Stones gitarista Brian Jones, ktorý sa utopil v bazéne v roku 1969. Na koncerte v Hyde Parku sa s ním lúčilo štvrť milióna fanúšikov, ktorým Mick Jagger povedal, že Brian Jones nezomrel, nezaspal, ale zobudil sa zo sna, ktorému hovoríme život. Takto sa však v tých časoch nešťastne „zobudili“ i Jimmy Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison.

Nespútaným životným štýlom boli valiace sa kamene natoľko povestné, že ako dobrý vtip vyznela odpoveď Micka Jaggera na otázku, prečo častejšie nespolupracuje s írskymi The Chieftains: „Rád by som, ale strašne pijú.“ Bolo to niekedy okolo roku 1995, keď s nimi nahral pieseň The Long Black Veil na rovnomennej platni.

No a keď sa pred nedávnom objavila v novinách informácia o polepšení Keitha Richardsa, ktorý skoncoval s cigaretami, napísal Peter Uličný pre Richarda Müllera skvelý text na rovnako skvelé album Medzi psom a vlkom. Volá sa to „Za všetko môže Keith Richards“:

Slnko ráno vyšlo na východe / božie mlyny melú starci starnú/ všetko zdá sa beží v starom móde / do času kým nenaštveme karmu / No a dnes to prišlo, svet sa zrútil / má v tom prsty diabol či skôr nebo? /Nevieš kto je free a kto len dutý / … prišiel armagedon/ Svet sa vymkol z kĺbov / áno už je v kaši / pretože Keith Richards prestal fajčiť / Bezverci sa učia Anjel Pána / lídri sveta majú hlavy v piesku / Blbosť kvitne denne zalievaná / niekto včera stretol Boha v Tescu / Svet sa vymkol z kĺbov / áno už je v kaši / pretože Keith Richards prestal fajčiť / Zem sa skrátka vychýlila z osi / v správach strašia, že koniec je blízko / Smrť má v rukách fľašku miesto kosy / človek prišiel o poslednú z istôt Svet sa vymkol z kĺbov / áno už je v kaši / pretože Keith Richards prestal fajčiť

O Charliem Wattsovi sa píše, že srdcom bol džezmen, a hoci u Rolling Stones nevynechal jediný koncert, sláva rockovej hviezdy mu nebola milá. Z hudby ani z fotografií to však nepoznáme. Watts je kameň, bez ktorého sa Jagger s Richardsom môžu valiť ďalej, ale je jasné, že už to nebude celkom ono. Navyše keď, ako to vystihol Uličný, už človek kvôli Richardsovi prišiel o poslednú z istôt…

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mick Jagger #Rolling Stones #hippies #Charlie Watts