Prietrž politických ideí

Mnoho spoluobčanov je znepokojených faktom, že v slovenskom parlamente nebude o chvíľu čo robiť.

13.11.2021 10:00
debata (6)

Všetky dôležité témy sa míňajú pomerne rýchlo a hrozí, že poslanci budú onedlho postávať popri parlamentných stenách s rukami vo vreckách a s typickým prázdnym, takpovediac bezcieľnym, pohľadom, aký vidno napríklad na uliciach u nezamestnaných vo vyspelých krajinách. Niekedy aj v tých, ktoré sa im vyspelosťou zatiaľ iba rýchlo približujú.

Poslanci si už prerokovali interrupčný zákon, ktorý bolo možné považovať za najdôležitejší. Nejde o to, že neprešiel, ale o to, že sa minula dôležitá téma, ktorá aj mimo parlamentu trápila každého. Niektorí občania by stále iba prerušovali, iní by neprerušili ani za nič na svete, mnohí by tiež chceli kontrolovať, ako k tomu vôbec došlo, a celkom pokojne by problematiku preniesli na športové štadióny, kde by to všetko bolo aj so školenými rozhodcami, s lacným pivom a hranolčekmi.

Poslanci nateraz však s veľkou námahou riešia, či majú mať rúška, alebo respirátory. V tom sa tiež líšia. Úsilie o reformy bude tiež onedlho plodnejšie nahradiť patričným množstvom biliardových stolov, kartových a šachových stolíkov. Také tie dôležité reformy sú síce nateraz v hre asi až štyri, ale jedna je dôležitejšia ako druhá, pričom ich navrhované riešenia sú, teda podľa všetkého, natoľko hrôzostrašné, až v konečných dôsledkoch znepokojujú prostý ľud.

Všetci dúfali, že nedostatok inšpirácie naruší aspoň pani prezidentka po návrate z Konferencie o zmene klímy 2021 v Glasgowe. Odznelo tam aspoň 400 referátov a istotne by nebolo zlé nejako ich sprístupniť v celku, teda v nejakej príťažlivej a zaujímavej publikácii v národných jazykoch. Inak hrozí, že sa na tieto dôležité myšlienky rýchlo zabudne. Napríklad na myšlienku predsedu európskej únie Charla Michela: „Ľudia rozpútali vojnu proti prírode. Musíme ju ukončiť. Planéta Zem je naším jediným domovom. Globálne otepľovanie musíme obmedziť na 1,5 °C. Je čas spoločne konať.“

Z toho musí každý vedieť, čo má robiť. Ale musí to aj každý z nás urobiť hneď. I keď pravdepodobne najznámejšia odborníčka a mladá aktivistka Greta Thunbergová, ktorú napodiv ani nevpustili dovnútra, vyslovila v súvislosti s týmito prerokovanými témami pomerne zaujímavý názor. Greta svetovým lídrom odkázala, aspoň podľa Daily Mail, aby si strčili svoju klimatickú krízu do zadku. „Už žiadne bla-bla-bla, už nič, do čerta, čo tam vnútri robia,“ povedala ďalej.

Čím Greta, teda v duchu jej dávnejšieho výroku, „v ktorom obvinila svetových lídrov z toho, že 30 rokov iba rozprávajú – bla-bla-bla – ale nekonajú“ preukázala zrelší a prepracovanejší koncept ako mnohí lídri. Z toho vidno, že za svetom vôbec nezaostávame, lebo napríklad u nás v parlamente takéto bla-bla-bla použila a predniesla poslankyňa Romana Tabak už dávno pred Gretou, dokonca v oveľa širšom rozsahu. Z toho možno poľahky usúdiť, že všetky obavy občanov sú zbytočné, lebo náš parlament je, vždy bol a vždy bude takpovediac nenapraviteľne skvelý.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Glasgow #Greta Thunbergová #interrupčný zákon #respirátor