Zaprášené vkladné knižky

Vkladné knižky sa stali v čase výrazného obmedzovania platieb v hotovosti už iba relikviou minulosti. V moderných podmienkach digitalizácie bankovníctva sú len akýmsi slonom v porceláne finančných služieb, pretože pracovníci pobočiek logicky nemajú záujem o prepočítavanie prijatých a vydávaných vkladov v hotovosti.

22.11.2021 16:00
debata (1)

Vkladné knižky mali v porovnaní s účtami výhodu ľahkej manipulácie s prostriedkami uloženými na nich. Dodnes sa pre jednoduchosť tešia veľkej obľube najmä u rakúskych sporiteľov, ktorí oceňujú hlavne to, že s vkladmi na nich môže disponovať hociktorá osoba, ktorá pozná heslo a preukáže svoju totožnosť až do výšky desaťtisíc eur. Maximálna suma uložená na takejto sčasti anonymnej vkladnej knižke nesmie presiahnuť pätnásťtisíc eur. Takáto vkladná knižka je síce v bankách našich západných susedov vedená na meno konkrétnej osoby, ale jej meno na samotnej vkladnej knižke nie je uvedené. Takto sa rakúskym bankárom podarilo legálne obísť povinnosť zrušenia anonymných vkladov, ktorá platí v celej EÚ. Manipulovať s vkladom teda môže u nich aj osoba, ktorá vôbec nie je uvedená na podpisovom vzore v dokumentáci­i banky.

Vkladné knižky boli v minulosti obľúbené aj pre možnosť zriaďovať priamo v nich termínované vklady. Najviac klientov banky v celej Európe zaznamenávali každoročne koncom októbra, najmä z dôvodu rôznych darčekov pre klientov pri príležitosti Svetového dňa sporenia 29. októbra. V čase kvantitatívneho uvoľňovania a záporných úrokov však dnes banky sporiteľov onedlho už ani mať nebudú. Zo sporiteľov, za ktorých v bankách odložené úspory ručí štát vo forme fondu na ochranu vkladov, sa postupne stávajú iba investori.

V snahe získať výnosy väčšie ako čoraz vyššia inflácia sa z garantovaných vkladov peniaze presúvajú do podielových fondov s vyšším stupňom rizika pre investorov. Konzervatívne orientovaní investori sú presvedčení, že proti výkyvom trhu ich ochránia práve fondy zamerané na reality. Pritom aj tie v čase krízy obvykle výrazne poklesnú.

Mnohé renomované realitné fondy sa v čase finančnej a neskôr zdravotnej krízy zapríčinenej pandémiou výrazne prepadli. Straty dohnali až teraz, keď rastú nájmy v skladových a logistických centrách pod ťarchou nevyhnutného sa vytvárania zásob súčiastok a tovarov na priamy predaj. Neistota včasného dodania zásielok lodnou prepravou, riziko opakovaných lockdownov v ekonomikách a skokovitý rast cien je vodou na mlyn na vytváranie veľkých zásob v mnohých firmách, ktoré predtým boli zvyknuté na výrobu v systéme just-in-time (JIT).

Princípom JIT je zabezpečenie jednotlivých materiálnych subdodávok do výroby tak, aby boli k dispozícii presne v ten moment, keď majú byt použité vo výrobnom procese. Minimalizuje sa pohyb materiálu v podniku a výrobné linky sú organizované tak, aby sa čo najviac znižovali skladovacie a dopravné náklady.

Sporenie peňazí na vkladných knižkách a JIT teraz nemajú skoro žiadnu cenu. JIT sa však po skončení pandémie určite opätovne dostane vo firemnom prostredí do popredia záujmu. Používanie vkladných knižiek, možno s výnimkou Rakúska, však skončí rovnako ako kedysi logaritmické pravítka, ktoré sa po zavedení kalkulačiek stali pri výpočtoch zbytočnými.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #Rakúsko #investovanie #úrokové sadzby #vkladná knižka