Príručka, ktorá narazila. Kríza Európskej únie, vytráca sa rozum

O príručke eurokomisárky pre rovné príležitosti, ktorej zmyslom je zlepšiť v EÚ inkluzívnu komunikáciu v duchu politickej korektnosti, sa už dozvedel i pápež František. Logicky sa mu nepozdáva nápad cenzurovať slovo Vianoce, pretože by to mohlo byť urážlivé pre nekresťanov.

09.12.2021 16:00
debata (69)

Od kritiky pokusu o jazykový diktát sa v rozhovore pre britské noviny Daily Mail dostal k úvahe nad rizikom rozdúchavania sporov medzi členskými štátmi. EÚ by sa podľa Františka nemala vydať cestou ideologickej kolonizácie, mala by rešpektovať vnútornú štruktúru každej krajiny, jej rozmanitosť a nesnažiť sa o zjednotenie, ak sa európsky projekt nemá skončiť krachom.

Na kontroverznej jazykovej príručke sa v Bruseli ešte bude pracovať, ale už dnes je jasné, že to sotva bude návod, ako "z Európy národov spraviť národ Európanov“. Tento spoločný sen neomarxistov a neoliberálov naráža na inú bariéru, ako je bariéra jazyková. Pre európske národy sa EÚ stala problémom a pre Európanov sa EÚ nestala riešením. Predstava, že to zmení korektné oslovovanie „vážení kolegovia“ namiesto urážlivého „dámy a páni“, nie je iba naivná. Je to diagnóza bruselského syndrómu, deviácie, ktorá nemá dobrú prognózu.

Európske inštitúcie nemajú prirodzenú autoritu, aby iniciovali pocit spolupatričnosti, mentálnu jednotu v rozmanitosti. Európanstvo ako spoločný menovateľ občanov s rozličnými záujmami, túžbami a preferenciami je iba ideologický koncept. Je to dieťa, ktoré sa nenarodilo a nenarodí. Brusel Európu zjednocuje administratívne: direktívami, vyhláškami, smernicami, normami, zmluvami, príručkami. Európska legislatíva, nadradená národným legislatívam, pritom nefunguje ako istota, garancia, opora, ale ako sieť, z ktorej niet úniku. Z mierového projektu degradovala európska idea na korporátne šikanovanie. Politickú kooperáciu vytesnila technológia moci. A kdesi v legislatívnom procese sa vytratil rozum.

Nedávno som si kúpil gumové čižmy. Presne povedané sú to „BEZPEČNOSTNÉ ČIŽMY(EN ISO 20345:2011) – PRACOVNÉ ČIŽMY (EN ISO 20347:2012), ktoré sa zhodujú s požiadavkami Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2016/425 o osobných ochranných prostriedkoch a o zrušení smernice Rady EÚ 89/686/EHS, sú zhodné s požiadavkami harmonizovanej európskej normy EN ISO 20347:2012 (pracovné čižmy) alebo EN ISO 20345:2011 (bezpečnostné čižmy).

Návod v 26 rečiach mikropísmom detailne informuje, aký majú čižmy účel, ako ich možno použiť, obsahujú návod na použitie, uchovávanie, údržbu, skladovanie, životnosť a zneškodnenie obuvi. Leták sa končí výstrahou: „Tieto čižmy slúžia len pre profesionálnych užívateľov. Výrobok je určený na priemyselné alebo poľnohospodárske použitie (vrátane pestovateľov zeleniny) alebo pre pracovné činnosti vonku (napríklad pre pracovníkov údržby verejnej zelene). Tieto čižmy môžu byť uložené iba v pracovných priestoroch. V tomto zmysle upozorňujeme, že nie je dovolené uchovávať gumové čižmy v mieste prístupnom deťom, ako sú byty profesionálnych užívateľov, školské triedy alebo interné priestory materskej školy.“

Toto je EÚ v kocke.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #eurokomisárka #politická korektnosť #európska legislatíva