Bohatstvo za jednokorunu

Aukčná spoločnosť zaoberajúca sa dražbami starých, vzácnych bankoviek a mincí predala 19. novembra v elektronickej dražbe jednokorunovú štátovku z obdobia slovenského štátu za 49 182 eur. Jediný exemplár tohto papierového platidla mal pritom vyvolávaciu cenu 4-tisíc eur.

20.12.2021 16:00
debata

Išlo o skúšobnú vzorku vytlačenú v tlačiarni v Martine, ktorá sa nikdy nestala oficiálnym platidlom a mala byť skartovaná. Vtedajší zamestnanec tlačiarne si ju však v rozstrihanej podobe na päť dielov odniesol domov na pamiatku.

Tú potom poskladal dohromady a po rokoch predal na zberateľskej burze. V roku 1980 sa dostala do rúk významného bratislavského numizmatika. Ten si k nej v roku 1981 dokonca obstaral aj znalecký posudok, ktorý znel na rovných tisíc korún československých. Teraz ju predal za cenu, ktorá je raritou nielen u nás, ale aj v rámci európskeho priestoru.

Jednokorunový rozstrihaný kúsok papiera je dnes drahší ako zlatý dukát napríklad z čias Márie Terézie. Úmyselne v tomto článku nehovorím slovo bankovka, lebo papierová jednokoruna bola štátovka. Bankovky vydávajú iba centrálne banky, ktoré deklarujú, že obeživo kryjú zlatom a inými aktívami. Európska centrálna banka však už o krytí meny zlatom nehovorí vôbec. Štátovky boli v obehu od I. svetovej vojny predovšetkým v podobe náhrady mincí. Ja som sa stretol trojkorunovými a päťkorunovými štátovkami pred 50 rokmi. Neskôr tieto boli nahradené oveľa praktickejšími mincami.

V rámci Česka a Slovenska dražobný rekord zaznamenala československá päťtisícová koruna z roku 1919. Tá bola v roku 2020 vydražená za 574-tisíc eur, pričom ešte v roku 1994 bola táto vzácna bankovka vydražená za vtedy neuveriteľných cca 11-tisíc eur. Vtedy sa dal za túto sumu v Bratislave kúpiť na sídlisku 3-izbový panelový byt. Odborníkov vysoká cena tejto bankovky ani neprekvapuje, pretože za 5-tisíc korún sa dal vtedy kúpiť veľký kus poľa alebo obstarať výbava pre nevestu.

Za uplynulých 21 mesiacov od prepuknutia pandémie zdraželi mnohé papierové a čiastočne aj kovové historické platidlá, v niektorých prípadoch až o 100 %. Záujem o staré platidlá zažíva v čase pandémie nielen na Slovensku veľkú renesanciu. Slúžia okrem iného aj ako alternatívne investície realizované predovšetkým nákupom cez internet. Ľudia jednoducho peniaze neminuli na dovolenkách a nechcú ich ukladať do banky prakticky s nulovým úrokom. Investičnú žatvu preto zažívajú dražobné spoločnosti. Historicky najdrahšou mincou sa stal svätováclavský päťdukát z roku 1937, za ktorý sa v roku 2020 podarilo šťastnému majiteľovi získať až 27 miliónov Kč (1,06 mil. eur).

Pri starých minciach a bankovkách je cena veľmi závislá od ich kvality a, samozrejme, množstva vyrazených či vytlačených exemplárov. Pri papierových peniazoch môže cenu smerom nadol výrazne ovplyvniť to, či boli zohnuté, alebo majú stopy, že boli v obehu. Často sú vzácne len niektoré série označené príslušnými písmenami, pričom bežné série sa dajú kúpiť niekedy aj za pár eur. Viaceré vzácne mince sú však lákadlom aj pre falšovateľov, ktorí sa zameriavajú napríklad na zmenu roku razby za iný, vzácny ročník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #československá koruna #centrálna banka #historické platidlá #dukáty