Pochodeň na cestu

Dávno, veľmi dávno, v jednej z mnohých prekrásnych skladieb pesničkári zo združenia Slnovrat spievali: „Čo nám prinesie nový rok, nový rok...niekomu stoličku, niekomu vyšší plat, niekomu pochodeň, aby videl na cestu.“ V časoch duchovnej neslobody slovo pochodeň nepatrilo do bežnej jazykovej výbavy, znelo výnimočne, priam mysticky a sakrálne.

22.12.2021 16:00
debata (1)

V súčasnosti a v kontexte práve prežívaného času i nadchádzajúcich vianočných sviatkov nám symbolika svetla sprostredkúva možnosť návratu k ideálu, k zásadným civilizačným hodnotám i k nádeji na spoločenské i individuálne uzdravenie. Pochodeň symbolizuje aj osobnú voľbu, víťazstvo racionality, slušnosti, odvahy. Rezignáciu na povrchnosť, plytkosť, odmietanie rozdúchavania nenávisti, neuviaznutie v strachu a horkosti…

Sme hlboko zasiahnutí udalosťami uplynulého roka, nútení premýšľať, solidarizovať, neskrývať sa pred vlastnými pocitmi a obavami. Emocionálne vypäté situácie môžu viesť k neprimeraným reakciám, škodlivým uzáverom, kontraproduktívnym rozhodnutiam. Aj v horúcich časoch potrebujeme uvažovať a rozlišovať s chladnou hlavou. Nezneužívať a nedať sa zneužívať, neospravedlňovať neospravedlniteľné, nezmierovať sa s nezmieriteľným, neoslavovať malosť a hlúposť, vymedziť sa proti všetkému, čo je neprijateľné, neakceptovateľné, hodné odsúdenia, všetkému, čo sa prieči zásadným imperatívom. Kľúčovou hodnotou našej kultúry je (okrem nádeje) úcta. Sebaúcta i úcta k ostatným, „našim“ i „tým druhým“.

Pekné, zdravé a šťastné Vianoce priatelia a priateľky, nech vám na cestu svieti pochodeň a spieva a hrá trebárs česká harmonikárka a šansoniérka Radůza:

„Jednou to pomine,

dobrý, zlý, jen my ne

jednou to přebolí

ať je to cokoli

Jednou se vyhrabem

z každýho trápení

mezi zemí, nebem

nic na věky není“

A ešte vianočnejšie:

„Bůh na zem hvězdu shodil

Když po nebi chodil

Teď si můžeš něco přát

Papírový draky

Slunce, hory, mraky

Umět chtít to, co mám

Poznat, když se mýlím

Opustit v tu chvíli

Pro neznámé to, co znám.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Radůza #Slnovrat