Prichádza rok nárastu chudoby

Očakávania s novým rokom 2022 sú plné rozpakov. Nielen pre nekončiacu sa pandémiu, pre jej dôsledky na bežný život jednotlivcov a budúci vývoj krajín naprieč kontinentmi. Komu bude priať šťastena a kto najviac schudobnie, nie je až také ťažké odhadnúť.

27.12.2021 16:00
debata (9)

Najväčšie uťahovanie opaskov sa bude týkať tých, čo žijú iba zo starobných či z invalidných dôchodkov, a nízkopríjmových domácností s fixným príjmom, nezaopatrenými deťmi s jedným rodičom a podobne. Potešení nebudú ani zamestnanci v štátnej a vo verejnej správe, najmä ak zarábajú menej, ako predstavuje priemerná mzda v ekonomike. Ich platy stúpnu v porovnaní s rastom životných nákladov oveľa menej ako v súkromnej sfére, ktorá zvýšenú infláciu dokáže pretaviť do vyšších cien svojich výrobkov a služieb.

Zvýšenie starobných penzií o 1,30 % v roku 2022 nedokáže kompenzovať ani plánovaný rast cien energií, nehovoriac o zdražovaní potravín, ktoré sa začalo už túto jeseň. V roku 2023 by mali dôchodky stúpnuť o 4,9 % a v nasledujúcom o 3,1 %.

Pokiaľ by sa do reality premietla aj plánovaná reforma daňovo-odvodového zaťaženia z dielne ministra financií plánovaná na rok 2023, možno očakávať v čistom vyjadrení aj zníženie doplnkových príjmov seniorov zarobených na brigádach alebo trebárs príjmov z prenájmu. Doteraz totiž penzisti s pracovným príjmom nižším ako polovica nezdaniteľného minima (2 255,70 eura) zaplatené preddavky na daň získali v ročnom zúčtovaní od štátu naspäť. A to bez ohľadu na výšku poberaného dôchodku. Po presadení reforiem by im v čistom zostalo výrazne menej.

Končiaci sa rok sa vyznačoval veľkými ekonomickými anomáliami. Najvyspelejšie krajiny EÚ na čele s Nemeckom prekonali historické úrovne inflácie za uplynulé tri dekády. Tlačenie nekrytých peňazí centrálnymi bankami a ich rozmnožovanie komerčnými bankami vo forme úverov s dampingovými úrokmi sa prejavilo v raste bublín na realitných aj akciových trhoch. Index S&P 500 sa od svojho pandemického minima v marci 2020 doteraz viac ako zdvojnásobil, zatiaľ čo bitcoin vzrástol o viac ako 1 000 %. Podľa údajov Bank of America vložili investori v tomto roku do akciových fondov zhruba 900 miliárd USD, čo je viac ako celková suma za posledných 19 rokov.

Aj na Slovensku si ľudia si prestali vážiť zarobené peniaze a snažia sa ich vložiť do majetkových hodnôt. Predávajúcim sa darí predať za čoraz vyššie ceny domy a byty, ktoré sa v inzerátoch točili niekoľko rokov ako nepredajné ležiaky.

Život v bubline tak bude pre niekoho príležitosťou a pre väčšinu verejnosti nepríjemným prekvapením. Tlačenie peňazí nepodložených výkonmi ekonomík vždy vyústi do inflácie. Tá zasiahne ľudí, ktorí majú odložené úspory alebo fixné príjmy. Ľudia už prišli alebo v nasledujúcich mesiacoch prídu približne o desať percent ich kúpnej sily, pretože nafúknuté ceny tovarov a služieb sa v ďalších rokoch neznížia, aj keď inflácia klesne do normálu.

Dirigentskú paličku drží v rukách šéfka ECB Christine Lagardová, označovaná ako „Pani inflácia“, ktorá riziká so znehodnocovaním eura bagatelizuje a odmieta prijať príslušné menové opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dôchodky #zdražovanie #rast platov #rok 2022