Radosti politickej prírody

Všetkých spoluobčanov nesmierne prekvapilo, že náš minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý nielen v našej najdivokejšej prírode, no nepopierateľne i v našej mierumilovnej spoločnosti zastupuje najsilnejšie koaličné zoskupenie OĽaNO, chce zakázať vjazd motorových vozidiel na horské chaty.

29.04.2022 16:00
debata (11)

V pravom zmysle slova tu totiž ide o boj prírody a spoločnosti, ktorý sa zrejme neskončí, kým jedna strana neprehrá. V tomto zmysle predstavuje dnes strana OĽaNO medzi inými politickými stranami akýsi prírodný skanzen, no súčasne aj v prírode znamená nepopierateľnú spoločenskú silu, s ktorou by príroda ako taká mala vážne počítať.

Nie je preto od mediálnej sféry pekné, že tento mocný – už nielen environmentálny, no súčasne i dosť neobvyklý – myšlienkový akt ministra v článkoch pomerne voľne prepája s medveďmi. Teda vlastne s ich kŕmením. Pritom ide o to, že kŕmený medveď je synantropný a treba ho zaraz zastreliť. Je to pochopiteľné, lebo zviera si začne človeka spájať s potravou, prestane sa ho vďaka tomu báť. S tým sa však ľúty zver zvyčajne neuspokojí, no postupne začne celkom spontánne konzumovať aj samotného „darcu“. Ak je to medvedica, je to vraj ešte horšie, no ak má mladé, potom možno spravidla očakávať iba to najhoršie. Viem to aj z vlastnej skúsenosti, lebo sa mi takou vyhrážal miestny horár vo Vysokých Tatrách, ktorý tam tak akosi tiež synantropne býval v horárni a isto o tom veľa vedel.

Dlhodobý spolupacient zo susednej izby ma však poučil, že treba ísť asi o pol kilometra vyššie a tam mu treba dať rožok: „Veď všetci tu to tak robia!“ Teda medveďovi, nie horárovi. Horár by sa mohol uraziť, skôr vraj uprednostňuje okolkované osviežujúce nápoje, čo má mať každý pacient v „ploskačke“ pre prípad potreby dezinfekcie zranenia. Ibaže treba ísť doobeda, lebo poobede tam už nebýva. Veď vlastne poobede človek už ani nijaký rožok zvyčajne nemá, lebo zvyšným musí kŕmiť milé kačičky v jazierku a viac pečiva ani v liečebni ráno nedávajú.

Neviem, ako sa to berie dnes, ale keď som ostro obvinil známeho, absolventa prírodovedeckej fakulty (!), ktorého som „načapal“, ako so svojou rodinou kŕmi nenamasteným chlebom zúboženú rodinu kačičiek v jazierku, snažil sa ma uchlácholiť tým, že: „Keď si my musíme zvykať na prítomnosť kačičiek v prírode, je rozhodne pozitívne, ak si kačičky musia zvykať na tú našu.“

V prípade medveďov, ktorých je dnes viac ako kedysi, je to zložitejšie. Lebo podobné aktivity vlády môžu poľahky nadobudnúť aj medzinárodný politický rozmer. Medveď môže totiž byť symbolom Ruska a kŕmiť ho nehodno, ani za cenu lacnejšieho plynu či ropy do domácnosti. O tom nikto nepochybuje, predovšetkým nie naši vládni predstavitelia, najmä z OĽaNO, ktorým zákernosť medveďa neunikla. Len neviem, ako sa to vyvinie, keďže po zatýkaní opozície vraj nadchádza už aj zatýkanie koalície, časom azda i medveďov. Lebo predseda OĽaNO Igor Matovič o chystaných procesoch jasne vyhlásil, že: „Aj pre koaličných partnerov platí padni, komu padni.“

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #medvede #Ján Budaj #horské chaty