Investorské tápanie

Doterajšie pravidlo investovania ušetrených peňazí do akcií a dlhopisov stráca na príťažlivosti. Hlavu v smútku majú zatiaľ sporitelia v penzijných fondoch, ako aj v životných poistkách. Akcie klesajú pod záplavou informácií o rizikách recesie vyvolanej pokračujúcou drahotou.

06.06.2022 16:00
debata (1)

Dlhopisy a fondy viazané na úročiteľné cenné papiere strácajú hodnotu najmä z dôvodu očakávaného zvýšenia úrokov. Tie pôsobia ako druhá miska váh tým, že znížia hodnotu investícií v dlhopisových fondoch. Veľké straty čakajú aj tých, čo v nevedomosti podľahli ilúzii finančných sprostredkovateľov o tom, že daný fond nakupuje do svojho portfólia najmä dlhopisy bonitných krajín štátov eurozóny. Práve pri nich možno očakávať možno až 30-percentné straty sporiteľov, ktorí do nich investovali v čase záporných úrokov.

Súčasné obdobie poznamenané extrémne vysokou infláciou, ktorej zvyšovanie možno ešte nedosiahlo vrchol, je katastrofou pre investorov. Prekonať infláciu sporením prostredníctvom kolektívneho investovania je veľmi ťažké. Skoro žiaden profesionálny správca kapitálu ho nedokáže prekonať bez toho, aby nehazardoval s peniazmi vkladateľov. Zarobiť dokážu len tí, čo majú šťastnú ruku a intuíciu, že fond zameraný na komodity zaznamená výnosy alebo vybraná kryptomena bude naďalej výraznejšie rásť. Dosť často to tak nie je. Investorská ruleta má preto dnes prevažne porazených a málo víťazov.

Záplava lacných peňazí, davové šialenstvo investorov, drahé akcie nakupované do majetku fondov sa ľahko pretavia do strát. Tie však správcov fondov nebolia, pretože podstatná časť poplatkov sa odvíja od kúpy, správy a predaja aktív v nich uložených. Aj keď sú fondy stratové, finanční sprostredkovatelia, banky a nimi ovládané fondy si prídu cez poplatky k slušným výnosom. Inflácia a nulové úroky ponúkané bankami sporiteľom spolu vysokou infláciou ženú masy ľudí do rizika. Prostredie žičí finančníkom riadiacim sa pravidlom, že netreba zvyšovať úroky, ale treba iba inkasovať poplatky vo fondoch. Tie prekypujú prebytkom likvidity voľných zdrojov, pre ktoré hľadajú umiestnenie. Prerobiť môžu však ľahko, a naozaj aj prerábajú klientom viaceré realitné fondy. Ako je to možné, keď nehnuteľnosti dlhodobo už desať rokov iba rastú?

Trhy dnes podľa českých ekonómov čoraz viac suplujú ťažkú úlohu Popolušky. Realitou dneška je oddelenie zrna od pliev tak, ako to musela robiť v rozprávke Popoluška. Centrálne banky totiž zaplavili trh enormným objemom finančnej pary plnej peňazí. Pritom až jej odliv z trhov ukáže, kto plával nahý. Možno budú víťazmi covidoví špekulanti, ktorí sa ocitli v správnom čase na správnom mieste a investovaný voľný kapitál im priniesol perfektné výnosy.

Vysoká inflácia spôsobená vojnou na Ukrajine pravdepodobne urobí prievan v peňaženkách sporiteľov v EÚ a zmení geopolitickú mapu Európy. Samozrejme, až potom, keď prestanú rinčať zbrane. Index cien priemyselných výrobcov v Nemecku dosiahol medziročne v apríli 2022 viac ako 33 %, čo sa s niekoľkomesačným odstupom a možno viac ako s 20-percentným nárastom prejaví aj na cenovkách tovarov. Finančný optimizmus preto dnes nemá asi nikto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #inflácia #sporitelia #investovanie #bezcenné akcie