Rozlúčkové spevy koalície

Všetci spoluobčania v posledných dňoch nevdojak zaznamenali, že vo vláde sa vyskytli isté drobné problémy, ktoré by bez ošetrení krvácajúcich politických rán mohli prerásť do ukončenia jej činnosti. Mnohé koaličné strany by to nepovažovali za pozitívne, lebo bez priamej účasti vo vláde by im bolo smutno.

08.07.2022 16:00
debata (13)

Preto niektorí koaliční politici oduševnene upozorňujú, že by to znamenalo príklon k Moskve, sprevádzaný navyše ešte aj príklonom k fašizmu, potom k rozkrádaniu verejných financií, k oddialeniu školskej reformy, k zdražovaniu cibule a aj k bezuzdnému počúvaniu klasickej hudby v prostredí učňovskej mládeže.

To by však bolo to najmenej, lebo vo všeobecnosti vyslovujú dosť také zvláštne presvedčenie, že predčasné voľby by súčasná koalícia hravo vyhrala, pretože jej obľúbenosť u národa a aj u cudzích štátnych príslušníkov je v danej chvíli nespochybniteľná. Teda ak by sa volieb nezúčastňovali také čudné a neželateľné, takpovediac „neolitické politické entity“, akými sú Peter Pellegrini a Robert Fico. Alebo im podobní.

To je zatiaľ aj najsilnejšie heslo vedúce k rozpadu vlády zo strany Richarda Sulíka a SaS. „Sme rok a pol do volieb. Ak by to takto pokračovalo ďalej, bola by SaS spoluzodpovedná za triumfálny návrat Roberta Fica“, vysvetľoval pomerne oneskorené rozhodnutie o odstúpení od koaličnej zmluvy vládnej strany SaS jej líder.

Najrozumnejšie sa zdanlivo k tomu postavil predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár: „Oni to začali, oni to musia ukončiť!“ Oni sú totiž nateraz príčinami všetkých napätí. Oni sú vlastne dvaja lotri – Igor Matovič a Richard Sulík – medzi ktorými je Kollár predčasne ukrižovaný aj so všetkými nájomnými bytmi. Preto aj dodal, že „túto psychiatriu treba už ukončiť“.

Ide o podobný postoj, aký vo vypätej situácii v biblických dejinách onehdy zaujal nezaujatý sudca s rozviazanými a opláchnutými rukami Pilát Pontský. Predseda vlády Eduard Heger však napriek oným zlovestným udalostiam v koaličnej zmluve nebol nateraz veru o nič menej zábavný alebo cynický ako ostatní. „Vymenoval, čo všetko musela vláda zvládnuť a že to bolo spoločné dielo. Apeloval na SaS, aby spoločne ako koalícia pokračovali ďalej.“

Na tomto pozadí sa citlivejší čitateľ nemôže ubrániť úprimným slzám, najmä pri myšlienkach Veroniky Remišovej, v ktorých sa podvedome vracia k magickému číslu štyri. Boli to vždy štyria členovia strany OľaNO, potom štyria partneri v koalícii a podobne. V samotnej strane Za ľudí sa počet poslancov tiež pomaly blížil ku štyrom, a bolo už istotne iba otázkou času, kedy stranu Za ľudí ministerka postaví, ako sa dosť nešťastne svojho času vyjadrila, „za nohy“. Pri „nohách“ a pri „štyroch“ nezlomne zotrváva aj v týchto ťažkých chvíľach: „Strana Za ľudí urobí maximum pre to, aby koalícia dovládla na štyroch nohách.“

Neviem však, či to skôr prorocky nepripomína úpenlivú prosbu berlínskych opilcov, povädnutých nadránom pri barovom pulte: „Prosím vás, položte mi ruky na zem, nech môžem ísť domov!“

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda #SASKA