Politika prehorených káblov

Mnohí spoluobčania si všimli, že aj napriek pretrvávajúcim horúčavám, ktoré mali skôr napomôcť roztápanie silne ochladených vzťahov vo vládnej koalícii, sa politická situácia na Slovensku naďalej mocne zauzľuje. Uzol, ktorý sme v domácej politike nadobudli, už pôsobí takým tým pomerne gordickým dojmom.

22.07.2022 16:00
debata (2)

Rozuzliť takýto uzol nebolo jednoduché už v antickom Grécku, nieto ešte na postmodernom Slovensku. V staroveku na to občania využili priamočiarosť Alexandra Veľkého, zaopatreného šikovným dobyvateľským mečom, no na súčasnom Slovensku je to možné iba prostredníctvom ministerky pre informácie Veroniky Remišovej, predsedníčky strany Za ľudí, dôkladne nabrúsenej na jej vlastnej tlačovej konferencii. Predostrela na nej rad pozoruhodných myšlienok, ktoré by isto nemohli napadnúť nikomu inému.

Ešte azda tak premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), čo zase nie je až taký veľký rozdiel. Remišová pritom – podobne ako spomenutý nebohý Alexander – mimovoľne dospela k názoru, že ide o spletitú situáciu, ktorú je potrebné naliehavo riešiť. Vyzvala ministra hospodárstva a predsedu strany SaS Richarda Sulíka a ministra financií a lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča, aby si spolu sadli za stôl a rokovali o funkčnej koalícii.

Prirodzene, ak to vezmeme objektívne, predstavuje to dosť nereálnu podmienku, keďže Sulík vyhlásil, že nebude chodiť tam, kam chodí Matovič. Napríklad na koaličnú radu, ktorá vraj riadi priamo Hegera. Čiže ak by sa Matovič aj posadil za nejaký taký stôl, už by tam jednoducho nebol Sulík. A naopak.

Nateraz by to bolo možné azda pri dvoch rôznych stoloch, čo by boli umiestnené vo dvoch rozličných budovách. Teda napríklad pomocou akejsi videokonferencie. Lenže to by nesmel prehorieť optický kábel, ako sa to vláde vraj toť stalo v železničnom tuneli, keď vraj nielen Remišová, Sulík a Matovič, ale dokonca celá vláda, ba i celý štát boli celkom offline, teda, aspoň ako sa dnes hovorí, všetci boli navzájom načisto odstrihnutí. Veď tak to stručne a presne zhodnotil aj Michal Truban, IT expert a niekdajší líder Progresívneho Slovenska: „Inde robia, čo môžu, a u nás horia káble a sme offline!“

Nuž tak je to veru. Lenže je tu aj plno iných vecí, ktoré tam ministerka zaraz spakruky vychrlila: „Povaliť vládu v najťažšom období je podľa nej zbabelosť. Poukázala napríklad na infláciu, zdražovanie, dôsledky vojny na Ukrajine a hrozbu nedostatku plynu počas zimy.“

Istotne každý pripustí, že všetky tieto témy sú veľmi zaujímavé. Veď azda okrem zbabelosti sa dotýkajú každého občana! Každý z oboch ministrov by napríklad mohol za takým spoločným stolom pár hodín pred takým spoločným stretnutím o nich separátne rokovať rovno s ministerkou pre informácie Remišovou. Ak by to dokázal, už nikdy nikto by nemohol jeho statočnosť spochybňovať, nieto ešte poukazovať na nejakú pomyselnú zbabelosť.

Až potom by sa mohlo naplniť očakávanie, ktorému ona sama, ako povedala, verí. Totiž „že vláda bude aj od septembra pokračovať v štvorkoalícii“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #koalícia #Veronika Remišová #Progresívne Slovensko #Eduard Heger #SASKA