Tatranský národný klondike

Je dovolenka na Slovensku dobrý nápad? Podľa reklamnej kampane vraj áno, no ako to už v praxi býva, realita je iná. Aj keď sa pandemické opatrenia uvoľnili a cestovanie na zahraničnú dovolenku je opäť v plnom prúde, niektorí z nás sa z rôznych príčin rozhodnú radšej dovolenkovať na Slovensku a ako tradičnú destináciu zvolia Tatry.

25.07.2022 12:00
debata (6)

Okrem pekných a príjemných aktivít môžeme v Tatrách zažiť aj rôznorodé „pokusy o lov“ turistov a predovšetkým motoristov. Niektoré parkovacie plochy sú prevádzkované spoločnosťou VPS Vysoké Tatry, ktorej jediným spoločníkom je mesto Vysoké Tatry. Či už parkujete v Tatranskej Lomnici, v Starom Smokovci, alebo pod Popradským plesom, celodenné parkovné vyjde na desať eur. Oproti súkromným parkoviskám je výhodou možnosť využiť parkovací lístok aj na inom parkovisku tohto prevádzkovateľa. Na porovnanie, celodenná parkovacia karta v hlavnom meste vyjde na 8,50 eura.

Výhodu preniesť si parkovací lístok na iné miesto však nemáte v prípade využitia súkromných parkovísk, ktoré sú prevádzkované aj na verejných pozemkoch. Ako príklad môže poslúžiť prevádzkovateľ parkoviska pred Belianskou jaskyňou v Tatranskej kotline. Za celodenné parkovanie tu zaplatíte tiež desať eur, o čom dostanete doklad z registračnej pokladnice. Keďže prehliadka jaskyne trvá 70 minút, po dvoch hodinách aj s peším výstupom človek nemá v tejto lokalite čo robiť. Žiaľ, hodinové lístky na tomto parkovisku nie sú v ponuke.

Ak by parkovisko prevádzkoval podnik vo verejnom záujme, ktorý by mohol ponúknuť zľavu pre parkujúcich motoristov na vstupné do jaskyne, návštevnosti by to zaiste prospelo. Myšlienka pekná, no na Slovensku utopistická, keďže vlastníci predmetných pozemkov (mesto Vysoké Tatry a Spišská Belá) tieto začiatkom roka prenajali až do roku 2025 mladému podnikateľovi, ktorý si len začiatkom roka založil živnosť, za 62-tisíc eur ročne.

Ďalší nesystémový krok prestavujú avizované „vstupenky“ do Tatranského národného parku (TANAP), o ktorých nedávno verejnosť informovali médiá. Podľa riaditeľa TANAP-u by postačovalo ako vstupné aj 1 euro. Vstupenky po novom už v súčasnosti platia nevesty (resp. fotografi), ale aj organizátori športových podujatí. Pri dnešnej nálade v spoločnosti, keď všetky ceny neúmerne stúpajú, je načasovanie spoplatnenia hôr prinajmenšom nešťastné.

Pripomeňme, že v súčasnosti platia turisti daň z ubytovania vo výške 1,5 eura za noc. Práve tento druh dane má právomoc ustanoviť a vyberať obec, kde sa ubytovacie zariadenie nachádza. Je preto zarážajúce, že popri miestnej dani má turista platiť za návštevu hôr ešte raz. Ak by bolo toto nekoncepčné opatrenie zavedené, možno predpokladať, že ešte viac prehĺbi napätú náladu v spoločnosti. Pobyt v Tatrách by si mohli dovoliť iba lepšie situované rodiny. Tie však radšej dovolenkujú mimo SR, často pre pocit kvalitnejších služieb, ktoré za svoje peniaze dostanú.

Osobitnú kategóriu tvoria deti a študenti. Tí sa aspoň do Tatier dostanú zadarmo vlakom. Pri čoraz viac sa zvyšujúcich nákladoch na ubytovanie, stravu, vleky a lanovky by sa táto kategória návštevníkov z tatranského národného klondiku postupne vytratila.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #parkoviská #turizmus na Slovensku