Politická budúcnosť naporúdzi. Čaká nás vláda skutočných odborníkov

Všetkých spoluobčanov citovo spätých s koalíciou nesmierne prekvapilo, že z nej vystúpila hneď jedna celá politická strana. Nedalo sa to očakávať, lebo toto šokujúce rozhodnutie strana SaS oznámila iba dva mesiace vopred, čo má nepochybne charakter istej unáhlenosti.

09.09.2022 16:00
Oliver Bakoš, Oliver Bakos, Foto:
debata (4)

Predseda SaS Richard Sulík síce zákerne tvrdí, že ostatné koaličné strany, napríklad také hnutie OĽaNO – samo už o pár poslancov akosi obrúsené – ktoré medzi vládnymi stranami doteraz zohrávalo významnú úlohu, si vraj malo túto situáciu za toto mimoriadne krátke obdobie premyslieť. Každý si však mohol všimnúť, že išlo o čas, ktorý beží najrýchlejšie, lebo je najviac prerývaný prázdninami, dovolenkami, pudingami, teambuildingami a pingpongami. Položme si ruku na srdce! Kto by sa dokázal sústrediť na pád nejakej, trebárs aj vlastnej, vlády, keď hrá pingpong alebo keď okolo neho zúri teambuilding!

Navyše premyslieť si čosi také sa v prostredí OĽaNO alebo v koaličných stranách Za ľudí či v Sme rodina nedá nejako dôslednejšie ani v celkom štandardných podmienkach. Teda podobne, súdiac aspoň podľa doterajších výsledkov vládnutia, ako čokoľvek iné.

Tento fakt zaskočil aj pani prezidentku, ktorá teraz prijíma demisie ministrov zo strany SaS ešte rýchlejšie, ako keď za predvojnovej republiky vtedy moderný kapitalistický obuvnícky podnik Baťa takpovediac „sekal cvičky“. Túto rýchlosť, ktorú si premýšľanie o odchode z vlády isto vyžaduje, by dnes mohol zvládnuť azda iba minister školstva v demisii Branislav Gröhling, ktorý má pôvodne profesionálny výcvik práve z tohto, po všetkých stránkach dodnes svižného, prostredia. Lenže svoje schopnosti využil práve na to, aby tiež odišiel. Navyše to mal uľahčené aj tým, že dnes už na odchod z vlády Igora Matoviča netreba mať toľko rozumu, aby ním človek nevyhnutne musel dajako plytvať. Skôr naopak.

Zaujímavé je, že v demisii je aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá do bezvládia odišla aj s hodným kusom strany Za ľudí, s ktorým pôvodne prebehla k Sulíkovi. To je pre vládu Eduarda Hegera menej povzbudivý fakt, ako keď jej do deravej ponorky narazí ďalšie torpédo. V demisii je aj minister zahraničia Ivan Korčok, ktorého však pri dôležitých veciach, napríklad pri rokovaní s Putinom či vôbec Rusmi, prípadne „iba“ s takým Orbánom, úspešne nahrádzal Matovič spolu s poslancom Györgyom Gyimesim. Korčok sa však obáva najviac toho, že s Putinom bude rokovať Robert Fico, a tým súčasná rozpadajúca sa koalícia stratí na Rusko vplyv. Aj keď Matovič v koalícii naďalej zostáva aj s Gyimesim a s oným pozoruhodným diplomatickým štafetovým kolíkom v napriahnutej ru­ke.

Vo všeobecnosti sa teda môžeme tešiť na to, že do vlády už nastúpia skutoční odborníci, ktorých tam okrem iných vyberie a zasvätí predovšetkým sám Matovič. S nadhľadom novú situáciu prijala azda iba predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá nesmierne bystro usúdila, že v zmenšujúcej sa koalícii nadobudne aj taká pôvodne celkom malá strana veľmi veľký význam.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Veronika Remišová #Hegerova vláda #SASKA