Zmutovaná pravda. Aj o vakcínach

„Aký je rozdiel medzi dezinformáciou a pravdou? Pol roka.“ Tento okrídlený bonmot je vedľajším produktom kampane proti nepohodlným informáciám.

20.10.2022 16:00
debata (154)

Nie je problém označiť názor, ktorý odporuje oficiálnej verzii, za konšpiráciu. Problém je držať sa oficiálnej verzie, keď sa zistí, že bola kritizovaná a spochybňovaná oprávnene.

V prípade patogénu SARS-CoV-2, ktorý obrátil svet hore nohami, sme boli svedkami a priamymi účastníkmi globálneho príbehu, v ktorom spolu s koronavírusom mutovala aj pravda. Vedci, ktorí na jar 2020 študovali koronavírus pod mikroskopom, a dovolili si poznamenať, že rozhodne nevyzerá ako čosi, čo mohlo vzniknúť v prírode, platili ešte nedávno za dezinformátorov. Pravdu mali rezervovanú mediálne autority, ktorým i bez mikroskopu bolo jasné, že na vine všetkému je polievka z čínskeho netopiera a neumyté ruky.

Podobné to je s pravdou o vakcínach, ktoré podľa odborných mediálnych celebrít mali brániť prenosu vírusu, takže kto nebol zaočkovaný, bol za vyvrheľa, ktorý ohrozuje svoje okolie. Pred pár dňami istá prezidentka Pfizeru v Európskom parlamente priznala, že na prenos infekcie neboli vakcíny testované, takže Pfizer nevie, či bránia prenosu vírusu.

Oficiálne verzie majú tuhý život, pretože sú nimi globálne dôkladne vypláchnuté hlavy konzumentov mainstreamových médií. Preto mýtus o životodarnej vakcíne žije akýsi život po živote. Politici obhajujú očkovanie, ktoré zabráni šíreniu vírusu, hoci už to netvrdí ani farmaceutická firma, ktorá z biznisu s vakcínami profituje.

Platí úmera, že čím väčšmi sa ľuďom vnucuje oficiálna verzia nejakej udalosti alebo javu ako jediná pravda, tým trápnejší sú jej hlásatelia, keď im pravda zmutuje a stane sa vlastnou karikatúrou. Je to presvedčenie o vlastnej pravde, ktoré bráni dogmatikovi pravdu hľadať. Kto má moc, ktorá stojí na vlastníctve pravdy, logicky spraví prvé posledné, aby mu jeho pravda pri konfrontácii s realitou nezmutovala. Tu niekde je vysvetlenie, odkiaľ sa berie partnerstvo jedinej pravdy s cenzúrou.

Cenzor definuje pravdu ako mutujúci patogén. Má to logiku. Pravda je skôr procesom než konštantou, skôr cestou než cieľom. Kto nedokáže pravde slúžiť, musí si ju privlastniť. Privlastnená pravda je však už z podstaty „znásilnenia“ nepravdou, dezinformáciou.

Dôsledkom mutujúcej pravdy je zmätenie pojmov. Vládnuci dezinformátori likvidujú z pozície vlastníkov pravdy oponentov, ktorých označujú za nebezpečných dezinformátorov. Pravda to má ťažké, pretože ju okrem cenzúry ohrozuje aj autocenzúra. Nie každý má nervy a odvahu oponovať fanatikom. Našťastie má pravda šancu, že stačí vydržať pol roka, aby ju legitimovala realita. A optimisti tvrdia, že rozdiel medzi dezinformáciou a pravdou už je iba tri mesiace. Pravda vraj mutuje rýchlejšie.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #Pfizer #konšpirácie #fake news #Covid-19 #vakcinácia