Hrozí krach eura?

Holandsko je prvou krajinou eurozóny, ktorej parlament bude rokovať o scenároch rozpadu eurozóny. Tamojšia ministerka financií Sigrid Kaagová začiatkom októbra 2022 avizovala, že je potrebné začať s prípravou scenárov na situáciu, keď sa euro zrúti.

31.10.2022 14:00
debata (12)

Preto musí byť súčasťou krízových scenárov aj znovuzavedenie vlastnej meny gulden. Podľa ministerky ide o informácie, ktorých podrobnosti verejnosť nemá poznať, najmä preto, že ide okrem iného o oblasť zahraničných vzťahov s vplyvom na kapitálový trh.

Vyjadrenia holandskej ministerky pripomínajú známe scenáre menových šokov, ktoré zažívalo Československo v rokoch 1945, 1953 a 1991. V roku 1945 išlo o zmrazenie všetkých vojnových úspor obyvateľstva, ktorého cieľom bolo zabrániť hyperinflácii. Každý občan si mohol vymeniť len 500 Kčs za nové koruny v pomere 1:1. Ostatné peniaze boli zmrazené na bezúročných účtoch. V roku 1953 obyvatelia Československa prišli o väčšinu povojnových úspor pri mene peňazí, ktorá bola spojená so zrušením lístkového systému na predaj potravín, textilu, obuvi a niektorých ďalších tovarov. V rámci prechodu na trhovú ekonomiku a zrušenia štátom diktovaných cien stratilo obyvateľstvo u nás v roku 1991 asi polovicu úspor.

Najväčšou súčasnou rozbuškou spoločnej európskej meny je stupňujúci sa chaos v cenách energií zapríčinený rusko-ukrajinským vojenským konfliktom. Dotácie cien energií na úkor enormného zvyšovania deficitov verejných financií odštartovaný v Nemecku v objeme 200 miliárd eur sú cestou do ekonomického prepadliska. To bude sprevádzané výraznou stratou kúpnej sily eura, ale aj iných mien európskych krajín. Cielenie inflácie zo strany ECB na úroveň dvoch percent ročne je fraškou, ktorá pripomína hodiny vedeckého komunizmu na československých vysokých školách za socializmu o budovaní beztriednej spoločnosti, kde už nebudú existovať žiadne peniaze.

Kúpna sila eura bola nahlodávaná postupne už od roku 2017 prostred­níctvom masívneho nakupovania štátnych dlhopisov a neskôr aj oveľa menej bonitnejších cenných papierov zo strany centrálnej banky. Čerešničkou na torte boli už iba záporné úrokové sadzby, ktorými ECB pomáhala jednotlivým krajinám eurozóny. S tými sa rozlúčila v roku 2022.

Snehová guľa globálnej ekonomickej apokalypsy sa začala devastáciou verejných financií pandémiou, ku ktorej sa pridala vojna na Ukrajine spojená s výrazným zvyšovaním vojenských výdavkov a nákladov na pomoc migrantom. Energetická kríza a narušenie dodávateľských reťazcov počas pandémie nafukujú percentá inflácie a ohrozujú stabilitu mien. Ceny námornej kontajnerovej prepravy síce klesli, ale aj tak sú výrazne vyššie ako pred pandémiou. To spolu s posilňovaním amerického dolára zdražuje dovážané tovary pre firmy aj spotrebiteľov.

Dejinné poučenia z menových anomálií, ktoré znehodnocujú meny a podkopávajú životnú úroveň obyvateľstva, majú spoločnú stratégiu utajovania plánovaných opatrení pred verejnosťou. Príkladom je prezident Antonín Zápotocký, ktorý dva týždne pred menou peňazí v roku 1953 v rozhlasovom prejave uistil našich obyvateľov, že mena je pevná ako nikdy predtým.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Holandsko