Súmrak automobilizmu

I keby mal človek schopnosť vidieť za roh, alebo dokonca za viacero rohov, asi by mu to nepomohlo. Čo je za rohom, neplatí, kým je to za rohom. Ešte že máme minulosť, vďaka ktorej vieme, že mnohé z toho, čo sa považovalo za samozrejmé, nemalo budúcnosť. Nič dnes nie je samozrejmejšie ako automobilizmus. Lenže i odpor k automobilizmu sa stal čímsi prirodzeným. Čo teda nemá budúcnosť?

16.02.2023 14:00
debata (14)

Európsky parlament práve schválil dohodu členských štátov EU, podľa ktorej sa rokom 2035 skončí výroba automobilov so spaľovacími motormi. Z toho, čo dnes vieme o elektromobiloch, je zrejmé, že autá na elektrinu sa nestanú lacnejšou ani ekologickejšou náhradou za dnešné automobily. Averzia politikov na benzín a naftu, mimochodom, ničí životné prostredie už dnes, pretože vozový park starne. Nové, ekologické autá sú drahé a elektrické sú bez dotácií prakticky nepredajné. A je tu ten populárny vtip o výfuku elektromobilu, ktorým je komín uhoľnej elektrárne.

Tlak na elektromobilitu je v skutočnosti útokom na mobilitu. Sen o bezemisných automobiloch je snom o svete bez automobilov. Dekarbonizácia povedie podľa skeptikov a realistov k brutálnemu obmedzeniu dostupnej individuálnej mobility, a teda aj slobody. Pokiaľ ide o optimistov, tí rátajú so zázrakmi. Napríklad, že ktosi vymyslí lacnú a večnú batériu alebo lacnú elektrinu z obnoviteľných zdrojov, ktoré sú dnes drahé a škodlivé ako čert.

Súmraku automobilizmu predchádza súmrak automobilového priemyslu. Začína sa to obmedzovaním výroby, napríklad kvôli chýbajúcim čipom. Vysoké náklady zvýšia ceny, vyššie ceny znížia dopyt a keď už nepredané nepredajné autá nebude kde hromadiť, zastavia sa výrobné linky a posledný zhasne.

Po generáciách, ktoré snívali o tom, že budú cestovať futuristickými vznášadlami a užívať si vesmírnu turistiku, prichádzajú generácie, ktoré snívajú o svete, v ktorom sa bude chodiť pešo. Aj v šťastnej zdravej budúcnosti sa, samozrejme, bude cestovať, ale progresívne, virtuálne, prstom na mape.

Auto, samozrejme, nie je posvätná krava. Človek žil pred automobilom a určite sa naučí žiť aj po ňom. Škodlivú mobilitu môže budúcim generáciám ušetriť umelá inteligencia, vďaka ktorej nastane globálny homeoffice či dištančné čokoľvek. Keby sme videli za roh, možno by sme zistili, že automobilizmus bude rovnakým anachronizmom, za aký dnes považujeme konský povoz.

Nikde nie je napísané, že je človek predurčený pridávať plyn. K slovu sa dostávajú generácie, ktorá riešia, ako človeka v jeho rozpínavosti zastaviť. Lepia sa k asfaltu, a v kolóne automobilov, ktorú zastavujú, sa nachádzajú tak autá postaršie, ako i tie spĺňajúce najprísnejšie emisné normy. A čo je symbolické, zastavujú aj elektromobily: Akoby sa nám snažili naznačiť, že nezdravú mobilitu, ktorá je proti prírode, zlikvidujú z jednej vody načisto. Že sa to spaľovacími motormi nekončí, ale iba sa začína.

V každom prípade nevidíme za roh. Nemôžeme teda ani vylúčiť, že po generácii, ktorá bude chodiť pešo, nepríde nová, progresívne konzervatívna, ktorá objaví benzínový motor.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #automobilita