Môžeme hazardovať iba s tým, čo máme, nie s tým, čo nemáme

Mnohých spoluobčanov zaujalo, že prezidentka Zuzana Čaputová úmyselne nechcela vymenovať úradnícku vládu, lebo by to predstavovalo hazard s odborníkmi. Má v tom úplnú pravdu.

24.02.2023 14:00
debata (7)

Ide o to, že taký odborník je najčastejšie veľmi naivný človek, a preto by so svojím menovaním mohol poľahky aj súhlasiť. Vôbec totiž netuší, čo to so sebou prináša v osobnom i verejnom živote. Sám od seba by napríklad zrazu začal rozprávať aj pred médiami ako nejaký z našich posledných ministrov zahraničia. To teda už samo osebe vôbec nie je bohviečo. A aj od odbornosti to má najčastejšie dosť ďaleko. Tak ako môže odbornosť pokaziť súčasné vládnutie, tak isto môže vládnutie skaziť a pohubiť odborníka. To všetko by verejnosť vydržala, lebo pri súčasnej vládnej koalícii je už na podobné preklepy optimálne navyknutá. Veď nijako neprekážajú ani súčasným panujúcim moderátorom.

No v osobnom živote je to potom už oveľa zložitejšie, lebo v ňom sa stretáva s občanmi, ktorým sa vo verejnom živote môže hravo vyhnúť. Prifrčí však domov vo vládnej limuzíne, spolu so široko usmiatymi bodyguardmi. Už-už rozšafne natiera všetkým nesmierne chutné chleby s masťou a cibuľou, keď tu zrazu zistí, že bytosť, čo supí hnevom tesne po jeho boku, je jeho svokra. A ochrániť ho pred ňou môže iba prítomnosť bdelých bodyguardov, lebo Milosť Božia je na to už krátka: „Čo si to zase vyviedol, ty lump? Zverili sme ti našu Aničku, podporovali sme vás aj s deťmi, a z teba, ty gauner, je naostatok minister? A to si ako predstavuješ? Jak teraz na nás budú kukať susedia? Predhadzuješ nás tým zverom ako na panvici! Jako na nás budú teraz kukať šeci ľudia? Ty jedna nedoučená „socka“!“

Niekomu sa môže zdať, že trochu preháňam, ale ako povedal nemecký filozof: „Veci sa zdajú, no veci aj sú!“ Alebo tak nejako. A v politike obzvlášť.

Napríklad ak ide o takú „nepovracanú“ tzv. Počiatkovu vilu z Cannes na Slovensko. Odborníci z Progresívneho Slovenska ju vraj síce dávno hľadali až kdesi v Caen, no expremiér Igor Matovič so súčasným dočasným premiérom Eduardom Hegerom ju našli úplne inde, teda v Cannes. Až tam medzitým táto vila na stračej nôžke tak akosi odcupkala. Teda podobne, ako keď nemeckí generáli počas druhej svetovej vojny márne hľadali armádu spojencov v Pas-de-Calais, no ona sa pritom úplne bez škrupúľ vylodila v Normandii.

Odborník by to nikdy takto dobre nezdôvodnil: „Nalepili sme tam papier formát A4 (na ktorom bolo napísané „majetok Slovenskej republiky“), ktorý sme potom strhli… Som presvedčený, že je to z kradnutých peňazí. Dali sme podnet na francúzsku prokuratúru a tá koná. Jej konanie nemám v rukách. Žijem s tým, že som zodpovedný za dážď, sneh, akúkoľvek nemravnosť, ktorá sa stane. Ale v žiadnom prípade nie som zodpovedný za konanie francúzskej prokuratúry,“ tvrdí Matovič, líder OĽaNO. U nás by za to azda mohla naša špeciálna prokuratúra. No o nej poslanec Za ľudí Juraj Šeliga už dnes tak trochu tuší, že ju môže onedlho, teda po najbližších parlamentných voľbách, hľadať kdesi v okolí Pas-de-Calais.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda