O slobode s nepraktickou hotovosťou

Peniaze sú až na prvom mieste, znie bonmot, ktorý sa tvári ako vtip, ale v skutočnosti konštatuje drsnú realitu. Až keď človek ochorie, uvedomí si, že na prvom mieste je zdravie. Až keď stratíme blízkeho človeka, ukáže sa, že neexistuje suma, ktorou by sme mohli podplatiť smrť. Kým ale nič nenarušuje našu životnú rutinu, vyznávame zásadu, že je lepšie byť zdravý a bohatý, než chorý a chudobný. Táto idyla je ale ohrozená z nečakanej strany: v ohrození sú peniaze.

27.04.2023 14:00
debata (22)

Bankovkám a minciam už vo veľkom konkurujú virtuálne peniaze. Prichádzajú a odchádzajú z našich účtov elektronicky. Stále pribúda ľudí, ktorí platia kartou, mobilom či hodinkami, pretože to je praktickejšie než otvárať peňaženku. Že je hotovosť nepraktická, už dávno tvrdia banky, v ktorých máme peniaze uložené. V skutočnosti tam miesto našich peňazí ležia iba praktické jednotky a nuly v počítači. Svet sa uberá k bezhotovostnej budúcnosti, ktorá je v prípade väčších transakcií samozrejmosťou už dlhší čas a jednotlivec s peňaženkou čoraz väčšmi pôsobí ako prežitok, anachronizmus, relikt histórie.

O hotovosti sa ešte môžeme na internete dočítať, že v dohľadnej dobe zostane štandardným platobným prostriedkom, pretože znamená hodnotu, dá sa ľahko overiť a rozoznať od falzifikátov a k uskutočneniu platby netreba žiadnu tretiu stranu. Žiadny iný platobný prostriedok nezahŕňa tieto tri prvky tak efektívne ako hotovosť. Problém je ale práve v tom, čo je výhodou hotovosti z pohľadu občana.

Občan sa z pohľadu moderného štátu zviazaného s korporáciami mení z autonómnej bytosti na podozrivé indivíduum, ktorému štát prestáva slúžiť a namiesto toho ho musí sledovať, kontrolovať. Dozor nad obsahom občanovej peňaženky by samozrejme zjednodušilo, keby všetky jeho príjmy a výdavky boli na konte kontrolovanom štátom, ktorý najlepšie vie, čo je pre banky a korporácie dobré.

Ideál štátu, ktorý má občanov pod kontrolou, nie je viazaný na nejakú konkrétnu ideológiu. Moc je univerzálne pokušenie, ktorému v histórii podľahli diktatúry pravé i ľavé. Dnešná liberálna či zelená diktatúra dláždi občanovi cestu do pekla rovnako dobrými úmyslami ako kedysi inkvizícia, alebo organizátori rasovo čistej či povinne beztriednej spoločnosti. To, z čoho mali a majú ťažkú hlavu všetky režimy, je ľudský faktor. Na ňom všetky režimy nakoniec krachujú.

S „nepraktickou“ hotovosťou je to ako s „nepraktickým“ prírode škodiacim automobilizmom. V ohrození je občanova sloboda. Štát, ktorý nepracuje pre občana, pracuje proti nemu. Skutočne praktické je iba to, čomu možno veriť. Pri hotovosti otázka stojí tak, či možno veriť bankám a tým pádom i štátu, ktorý je dlžníkom bánk. Keďže záujmom banky nie je starostlivosť o občana, ale zisk, je rozumné mať sa pred bankou na pozore.

Keby neexistovala hotovosť, museli by sme si ju vymyslieť. Virtuálny svet nikdy nenahradí svet skutočný, v ktorom sú peniaze prostriedkom výmeny. Bez peňazí ako prostriedku špekulácie sa po krachu globálneho finančného kasína zaobídeme. Bez hotovosti v peňaženke určite nie.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #hotovosť