Degenerikum

Pokrok poteší každého, najmä ak ho bezprostredne dokáže nájsť v programovom vyhlásení vlády. Azda v nijakej oblasti sa však pokrok neprejavuje natoľko zreteľne ako v zdravotníctve.

06.11.2010 10:16
debata (5)

Pokrok poteší každého, najmä ak ho bezprostredne dokáže nájsť v programovom vyhlásení vlády. Azda v nijakej oblasti sa však pokrok neprejavuje natoľko zreteľne ako v zdravotníctve. Chorých totiž ubúda úmerne s množstvom peňazí, ktoré sa vynaložia na lieky. Teda, aspoň podľa vlády: čím menej peňazí, tým menej chorých. Preto už ani lekár nemá pacientovi predpisovať nejaký konkrétny liek, ale iba účinnú látku.

Pokrok však nie je zadarmo. Aj preto sa pacient iba pomyselne navracia z novoveku priamo do stredoveku. Zloženie liekov totiž malo aj v stredoveku pre laika nepopierateľnú tajomnú a poetickú stránku. Nevyznal sa. Hoci si do určitej miery mohol medicínu vybrať sám, indícií nemal veľa. Na rozdiel od nás sa mohol opierať iba o cenu lieku, o jeho farbu, zápach, prípadne škatuľku či fľaštičku. Ránhojič vybral účinnú látku – napríklad krv žaby chytenej pri mesačnom svetle.

U bylinkára však musela pre pacienta zo zákona nastať dilema: „Môžem vám ponúknuť dve oveľa lacnejšie generiká s rovnakým účinkom. Prvé je konský moč s práškovým cukrom od firmy LAYNOTRUST, druhé je sušená sépia s emulziou z kravinca od firmy UNITED SAYRAYTS. Ktoré by ste radšej chceli? O ktorom si myslíte, že by vám viac pomohlo?“ „A ktoréže je účinnejšie?“ pýtal sa kedysi bezradný pacient. „Závisí to od zakúpeného množstva, no povedal by som, že skôr to druhé. To vám odporúčam!“ „Prečo to? Aký je medzi nimi rozdiel?“ vypytoval sa vtedy do úmoru a celkom úlisne pacient. „Asi štyri dni.“ „Štyri dni? Myslíte dobu užívania lieku?“ „Nuž, ako by som vám to vysvetlil? Pri prvom sa ide iba na desaťdňový pobyt do Ríma, no pri druhom je to celých štrnásť dní s veselými križiakmi v Jeruzaleme! Oba sú úplne hradené príslušnou farmaceutickou firmou.“ „To je strašné!“ preľakol sa kedysi pacient, „To znamená, že pri tomto lieku musím ísť do takých vzdialených končín?“ „Vy nie!“ upozornil ho slušne bylinkár. „A kto teda?“ nechápal pacient. „No predsa ja!“

Je teda veľkým šťastím, že u nás to bude už v najbližšom čase s liekmi úplne inak. A že to budeme lepšie chápať.

5 debata chyba