Kríže na hrádzi

Popri zásadných problémoch, ktoré v uplynulých týždňoch lomcovali Slovenskom, unikla pozornosti nenápadná aktivita strany Most - Híd. Je pochopiteľné, že popri jedinej – hokejovej - radosti, ktorá ešte Slovensku ostáva (hra), a popri o čosi menej zaujímavej téme, programovom vyhlásení vlády (chlieb), správička o poctivých cyklistoch, ktorým chce Most povoliť alkohol v krvi, zapadla.

23.05.2012 22:00
debata

Už je to raz tak. V čase, keď Európa, a s ňou i Slovensko, rieši znižovanie vysokej a často fatálnej nehodovosti, sa strana Most – Híd chce pokúsiť v parlamente docieliť pre cyklistov zmiernenie nulovej tolerancie alkoholu. László Solymos, šéf poslaneckého klubu, a poslanec Andrej Hrnčiar, ktorí o svojej iniciatíve prednedávnom informovali, majú pocit, že „polícia cez nezmyselné zákony buzeruje poctivých cyklistov a treba s tým niečo robiť“. Most – Híd sa preto rozhodol novelizovať cestný zákon a mieru tolerancie alkoholu v krvi mieni strana určiť na základe odbornej expertízy.

Poslanci argumentujú tým, že vo väčšine európskych štátov nejaká tolerancia pre cyklistov existuje. Údajne sa pohybuje v rozpätí od 0,2 až po 0,9 promile, len naše (zrejme zaostalé) Slovensko patrí k jedenástim európskym štátom, v ktorých platí nulová tolerancia. Myšlienka Lászlóa Solymosa, že cyklisti sú aj pravičiari, aj ľavičiari, aj obyčajní ľudia, je skutočne pekná. Bolo by vhodné, keby sa táto pokroková idea uplatňovala aj v iných témach, pri ktorých Slovensko, čo do zaostalosti kríva na obe nohy (však, pán Kuffa?), nielen pri povolení chľastať na bicykli.

Andrej Hrnčiar tvrdí, že im nejde o propagáciu alkoholu na cestách, ale o to, aby našli zdravé riešenie a zdravý rozum v zákonoch. Toto vyhlásenie však skôr svedčí o strate zdravého rozumu ako o jeho prítomnosti v hlavách iniciátorov čohosi, čo nikto nepotrebuje. Je až do plaču smiešna argumentácia, že by si cyklisti po náročnej cyklotúre mohli dopriať pohár pivečka a potom pokračovať v jazde – či už kdesi v lese, po hrádzi, alebo po cestných komunikáciách. Akoby cyklisti neboli súčasťou cestnej premávky – veď aj z hrádze sa nejako musia dopraviť domov bez toho, aby po nich ostali kríže so sviečkami.

Kto pozná fungovanie účinkov alkoholu, vie aj bez expertíz, že jedno pivo, zvlášť v lete, keď sa bicykle využívajú najviac, môže významne znížiť vnímanie. A jedno pivo často nestačí. Druhé predsa tiež neuškodí – a to sa už zvyčajne pýta aj ďalšie, ale ostaňme hoci aj pri jednom. Keď ide o princíp, povedzme, že množstvo nehrá rolu, i keď vieme, že hrá. Že by nezodpovední (čítaj opití) cyklisti mali byť potrestaní, to je vskutku objavný nápad!

V dobe, keď je v každej potenciálne nebezpečnej situácii, a to nielen na cestách, propagovaná prevencia, Most – Híd stavia na trest ex post. Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine má vykonať expertízu a odpovedať na otázku, pri akej koncentrácii alkoholu v krvi je osoba nespôsobilá na bezpečné vedenie a ovládanie jednostopového vozidla bez motora. Verím, že odpoveď z lekárskej fakulty bude jednoznačná. Že sa poslanci Hrnčiar a Solymos pomiatli.

debata chyba