Na Ukrajine nevyhrávame

Keď je želanie otcom myšlienky, môže sa teoreticky stať, že sa želanie vyplní. Pravdepodobnejšie ale je, že nakoniec vyjde na povrch drsná realita, ktorú sme si nechceli pripustiť. V prípade vojny to býva tá pravda, ktorá vo vojne prvá zomiera. Keď sa rozplynie hmla propagandy, ktorá sa nezvykne zdržiavať skutočnosťou, nestačíme sa čudovať. V prípade Ukrajiny práve s prekvapením počúvame, že nevyhrávame.

17.08.2023 14:00
debata (10)

Propagandisti zvyknú rezignovať na vymýšľanie alternatívnej, rozprávkovej reality vtedy, keď už o nej nie sú schopní presvedčiť publikum, alebo vtedy, keď už je pre nich výhodnejšie odkryť karty. Tón, ktorým významné americké médiá referujú o vojne s Ruskom na Ukrajine, sa mení. Viera v ukrajinské víťazstvo slabne a objavujú sa analýzy, v ktorých už západní vojenskí stratégovia špekulujú, kde NATO urobilo chybu.

New York Times, Newsweek či The Wall Street Journal objavujú Ameriku, keď konštatujú, že s americkou stratégiou a s výcvikom podľa NATO nemôžu Ukrajinci uspieť, ak Ukrajina neovláda oblohu. To je ale čosi, čo muselo byť vojenským odborníkom vopred jasné. Ak na Ukrajinu zo Západu prúdia masívne dodávky zbraní a munície, hoci je jasné, že sa bez vzdušnej podpory a účinnej protiraketovej obrany stanú ľahkým cieľom protivníka, potom skutočným dôvodom tejto pomoci, ale i vojny samotnej, môže byť rekordných 400 miliárd dolárov, ktoré západní výrobcovia zbraní utŕžili len za minulý rok, pričom tohoročné zisky sa očakávajú ešte o 50 miliárd vyššie.

Čoraz častejšie západní experti priznávajú, že Ukrajinci nevyhrávajú i preto, že Západ Rusov podcenil. NATO sa vmanévrovalo do pozície, keď na Rusa vykrikuje: „Stoj, lebo sa netrafím!“ Pohŕdanie Rusmi je tradičná chyba, ktorú Západ opakuje pri pokusoch získať kontrolu nad ruským nerastným bohatstvom. Rus túto chybu nerobí. Pre istotu buduje sériu obranných línií, hoci sú zbytočné, lebo s americkým know-how nie sú Ukrajinci schopní preraziť ani tú prvú. Rus Západ nepodceňuje. Poučený históriou v ňom vidí existenčnú hrozbu a očakáva od neho to najhoršie. Ruská propaganda tým pádom hrá s lepšími kartami.

Doterajší preukrajinský optimizmus dostáva trhliny i u nás. Okrem reportáží o mladých ukrajinských vlastencoch, čo svoje miesto vidia so zbraňou v ruke na fronte, sa objavujú i príbehy tých, ktorým sa darí utiecť z Ukrajiny s kúpeným falošným potvrdením o zdravotnej neschopnosti. Európa je plná Ukrajincov, ktorí hovoria: „Toto nie je moja vojna. Nemám chuť zomrieť za skorumpovaný režim.“ To si protirečí s názorom politikov, ktorí sa nás snažia presvedčiť, že vojna na Ukrajine je i naša.

To, že Ukrajina nevyhráva, a jej ohlasovaná ofenzíva nesplnila očakávanie NATO, neznamená, že Rusko vyhráva. Rusko iba neprehráva. Vo vojne sa zomiera na oboch stranách. Tak Ukrajinci ako i Rusi oplakávajú svojich mŕtvych. Ani my v tej vojne nevyhráme, bez ohľadu na to, koľko na ňu prispejeme. Z odstupu času majú všetky vojny spoločné, že nestoja za zmarené životy. S výnimkou výrobcov zbraní, ktorým vojna za zabíjanie ľudí stojí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #propaganda #vojna na Ukrajine #dezinformácia