Slovensko ako líder v nedostupnom bývaní

Slovensko sa v roku 2023 stalo európskym lídrom v nedostupnosti bývania. Podľa najnovšej analýzy Deloitte Property Index potrebuje jednotlivec kupujúci priemerný byt vo výmere 70 štvorcových metrov v Bratislave 14,47 ročného príjmu na obstaranie takéhoto vlastného príbytku. Tesne za nami je Česko.

28.08.2023 14:00
debata (3)

Medzi veľkými mestami je Bratislava v cene bytov hneď za Amsterdamom a Parížom. Tam síce v absolútnej hodnote sú byty drahšie ako u nás, ale na druhej strane tam ľudia oveľa viac zarábajú. Podľa tej istej analýzy je Bratislava aj druhým najdrahším mestom v prípade nájomného.

Bratislava je po Amsterdame a Prahe treťou najmenej dostupnou metropolou, pokiaľ ide o vlastné bývanie. Na kúpu nového bytu s rozlohou 70 m² potrebuje obyvateľ Bratislavy 13,7 hrubej ročnej mzdy. Pri porovnaní cien priemerného mesačného nájomného je v rámci stredoeurópskych miest Bratislava (11,6 eur/m²) druhým najdrahším mestom po Varšave.

Najlacnejšie k vlastnému bývaniu v rámci Európy v pomere k svojim príjmom sa môžu dostať obyvatelia Grécka, Talianska, Slovinska, Dánska a Belgicka, kde na rovnako veľký byt musia vynaložiť priemerne päť až šesť ročných príjmov.

Slovensko je jedinou krajinou z V4, ktorá nahradila domácu menu eurom, čo malo vplyv na dostupnosť úverov na bývanie. Nízke úroky, ako aj nakupovanie bytov na úver vo vidine zárobkov ich nadobúdateľov pri prenájme však budú postupne minulosťou. Situácia v ČR nie je príliš odlišná. Navyše je tam umocnená tým, že stavebné firmy budú musieť po novom ručiť za mzdy zamestnancov svojich dodávateľov.

Stavebný robotník sa v prípade nezaplatenia za prácu od zamestnávateľa bude môcť podľa pripravovaného návrhu so svojím finančným nárokom obrátiť na firmu, ktorá si jeho zamestnávateľa v rámci subdodávky na prácu najala. Napriek tomu, že táto daného pracovníka nezamestnala, bude musieť jeho mzdu uhradiť. Štát sa tak chce zbaviť zodpovednosti za deformácie trhu práce a hodiť ich na firmy v súkolesí dodávateľsko-odberateľských vzťahov. To všetko bude mať vplyv na zvyšovanie podnikateľských rizík v stavebníctve, čo sa spolu s vyššími úrokmi prejaví v cenách nehnuteľností určených nielen na bývanie.

Drahé byty a prenájmy v ČR a SR majú popri zložitom procese povoľovacieho konania a čoraz drahších pozemkoch aj iné príčiny. Tými sú najmä nedostatok dostupných komunálnych bytov určených najmä pre mladé rodiny, ako aj vysoké náklady na denné dochádzanie do práce autom. Na liter pohonných hmôt musí totiž Slovák odpracovať oveľa viac minút, ako je to napríklad v Nemecku, Holandsku alebo Rakúsku.

Byty v západoeurópskych metropolách sú dostupnejšie ako u nás v poslednej dekáde tiež z dôvodu realizovanej výstavby bytových domov na obecných pozemkoch. To má vplyv na cenovú kalkuláciu bytov zo strany developerov a zvýšenie kúpyschopnosti jednotlivcov pri obstarávaní vlastného bývania.

V niektorých štátoch Európy (Veľká Británia) sa štát snaží o zmiešané formy vlastníctva nehnuteľností vo forme podpory družstevného bývania s právom nájomcu odkúpiť si po určitom čase byt do vlastníctva, alebo vyčlenením určitého podielu bytov pre ľudí, ktorí by si inak kúpu vlastnej strechy nad hlavou nemohli dovoliť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #výstavba bytov #dostupnosť bývania