Matovič napodobnil Lenina

V procese predvolebného boja pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami sa mnohé politické strany púšťajú aj do predvolebných zápasov. Čo často robí nie práve jednoduchú predvolebnú situáciu ešte zložitejšou, a tá potom medzi voličmi vyvoláva celý rad ťažko zodpovedateľných otázok.

22.09.2023 14:00
matovič Foto: ,
Predseda hnutia OĽaNO a priatelia Igor Matovič
debata (53)

Napríklad: „Fackoval ho právom? Nemal mu priložiť viac? Nechcelo to azda i silnejšie?“ O čo jednoduchšie to má potom ten poslanec, ktorý nič také nerobí, nanajvýš mláti nejaké bezvýznamné ženy, aby pred nimi iba vyslovene ochránil celkom malé bezbranné deti.

V politike je to oveľa zložitejšie a vôbec sa to nedá prejsť iba nonšalantným mávnutím ruky ako obyčajne. Veď aj v televízii to potom vedie k tomu, že všetci politici svorne a celé doobedie odsudzujú násilie, aby poobede niekde inde vyvolali úplne novú junácku pasovačku. V stave istej nevinnosti potom udržiava národ iba fakt, že všetky tieto bitky sa navzájom líšia nielen miestom, ale často aj spôsobom, a potenciálni vodcovia ľudu pomerne ľahko môžu vyslovovať názory, že práve tá „ich“ bitka bola úplne iná a oveľa nevinnejšia ako u tých ostatných, teda tých skrz-naskrz zlých a zákerných.

Úplne nové možnosti do tejto neradostnej politickej situácie vniesol pred pár dňami predseda hnutia OĽaNO, ktorý vpálil na tlačovú besedu strany Smer-SD na obrnenom automobile. Napodobnil tak vodcu revolučného proletariátu Vladimíra Iľjiča Lenina v roku 1917 v Rusku, ktorý celkom podobne ako Matovič v roku 2023 rečnil k ľudu rovno z obrneného automobilu, aby „spravili svetovú revolúciu“. Iba v tom sa Matovič od Lenina trochu odchýlil, a oznamoval ľudu, že všetci sú tam mafiáni a zlodeji.

Cárska polícia, ba ani slovenská štátna polícia nezasiahli, preto sa príslušníci Smeru pokúšali odňať Matovičovi mikrofón. To Matovič správne pochopil – azda i rovno v duchu francúzskeho filozofa a psychoanalytika Jacqua Lacana – vlastne ako pokus o odňatie tohto „symbolického orgánu“, teda šlo vlastne o bezprostredný pokus o akúsi kastráciu. Možno preto sa tak zúrivo bránil.

Obrnené vozidlo OĽaNO doteraz vraj brázdi nočné ulice miest a straší zo spánku malé deti, aby ich rodičia revolučne precitli. Na inom mieste potom Matovičov obľúbený „kickboxer“ v mene OĽaNO poľahky zvíťazil nad postarším mužom. No to už revolúciu nemohlo zastaviť.

Zavŕšil ju Matovičov poslanec Jozef Pročko v Lučenci, kde ho vďačný ľud nevítal chlebom a soľou, ale bohatšou a žičlivejšou omeletou. Vajíčka mu z rituálnych dôvodov ľud miešal rovno na hlave aj so škrupinami bohatými na vápnik. Lenže vajce muselo mať žĺtok z volfrámu, ochudobneného uránu alebo z obohateného cholesterolu, lebo mu vraj narušilo krčné stavce: „Počas vyšetrenia na urgente tam bola so mnou aj TV JOJ. Videli aj lekársku správu a hneď po vyšetrení sme robili vstup.“

Predvolebná revolúcia OĽaNO sa teda končí ako všetky podobné. Totiž trestným oznámením v duchu hesla oko za oko, zub za zub či „brat za brata“: „Podávam trestné oznámenie. Inak tento muž je jeden z hlavných Brat za brata v Lučenci.“

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Igor Matovič #Boris Kollár #predvolebná kampaň #Vladimir Iľjič Lenin #Jožo Pročko #predčasné voľby 2023