Doba digitálnej nenávisti

Sobotňajšie voľby budú jedným z prvých testov schopnosti novej európskej digitálnej legislatívy zastaviť šírenie dezinformácií.

27.09.2023 14:00
debata (13)

Pred pár týždňami vstúpili v EÚ do platnosti pravidlá, ktoré posilňujú zodpovednosť sociálnych sietí za obsah, ktorý uverejňujú. Nenávistné prejavy či nebezpečné lži a zavádzania by mali okamžite odstraňovať, inak im hrozia výrazné pokuty. Jedným z prvých testov účinnosti budú slovenské parlamentné voľby. Zástupcovia Európskej komisie a slovenskej vlády sa stretli s predstaviteľmi troch veľkých digitálnych firiem a žiadali od nich vyčlenenie väčšieho množstva kapacít na odstraňovanie nenávistného obsahu, dezinformácií a proruskej propagandy.

Digitálnu dezinformačnú scénu na Slovensku dlhodobo monitoruje Stredoeurópske observatórium digitálnych médií. V letných mesiacoch jej stále dominovala téma ruskej agresie voči Ukrajine: video údajného vzdávania sa ukrajinských vojakov (lož, bolo z výmeny zajatcov), ďalšie zas malo „dokazovať“, že bojové scény zverejňované ukrajinskou stranou sú hrané (zavádzanie, šlo o video z výcvikového priestoru, ktoré ukrajinská strana neprezentovala ako reálny záznam boja). Nasledovali lživé informácie o potravinách (logo žaby, označujúcej udržateľne pestované potraviny, malo údajne označovať pridaný hmyz, GMO, vakcíny, hormóny…), dezinformácie o hroziacej manipulácii volieb a o LGBTI+ komunite.

Najpopulárnejšie dezinformačné naratívy majú jedného spoločného menovateľa: pomáhajú ich šíriť politici. Útoky na transrodových ľudí sú v slovenskej politike časté, dokonca aj od strán, ktoré sa chcú vidieť v „prodemokratickom“ tábore (napríklad KDH). Obavy z manipulácie volieb pred letom hojne šírila krajná pravica aj predstavitelia Smeru. Proruské (resp. protiukrajinské) nálady tu dlhodobo šíri viacero strán: krajná pravica, nacionalisti vrátane Smeru.

Hoci existujú zákony na stíhanie nenávistných a extrémistických prejavov, ich presadzovanie v online priestore je ťažké – spomeňte si sa pokusy stíhať Stanislava Mizíka a ďalších. Ani (čiastočná) spolupráca digitálnych gigantov nemusí stačiť: keď facebook konečne zablokoval profil poslancovi Blahovi (za opakované porušovanie užívateľských podmienok), ten sa presunul na neregulovaný Telegram. Jeho telegramové vypisovačky však Smer šíril ďalej na facebooku, čo už z nejakého dôvodu nie je porušením užívateľských pravidiel.

Stačí letmý pohľad na slovenské predvolebné sociálne siete aby bolo jasné, že účinnejšia regulácia je potrebná. Logika hovorí, že čo je trestné či neprípustné v off-line prostredí, malo by byť trestné a neprípustné aj on-line. Ak sú bežné médiá zodpovedné za obsah, ktorý zverejňujú, mali by byť aj nové digitálne médiá. Nie je to obmedzovanie slobody slova, ale ochrana základnej úrovne verejnej komunikácie, bez ktorej nie je demokratická spoločnosť udržateľná. Problémom je, že regulácia sama nestačí.

Žijeme v dobe digitálnej nenávisti. Ani tie najlepšie zákony to nevyriešia, pokiaľ sú tu politici, ktorí v nenávisti nevidia problém, ale príležitosť. Zatiaľ im to vychádza: v sobotňajších voľbách dostanú minimálne polovicu hlasov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #sociálne siete #dezinformačné weby #dezinformácia