Ako sa o budúcnosť bude zápasiť podľa Baby Vangy

Mnoho spoluobčanov iba preto, aby sa aspoň na malú chvíľku zbavilo finančného nátlaku nezadržateľne sa blížiacich Vianoc, premýšľa o udalostiach v budúcom roku. Podnecujú ich na to proroctvá Baby Vangy, ktoré sa vraj doteraz vždy splnili, a preto ich treba brať vážne.

03.11.2023 14:00
debata (4)

Napríklad vraj určila, že koniec sveta nastane už v roku 5 079, takže máme iba niečo viac ako 3 000 rokov, aby sme sa naň dôkladne pripravili.

Ak si uvedomíme, že naša školská reforma je fakticky pripravená iba na toto milénium, skutočne nás pri tom mrazí. Tento rok nás vraj čaká stretnutie s mimozemšťanmi. Lenže, našťastie, polícia aj armáda už zase začali strážiť hranice. Nevýhodou Baby Vangy pri jej proroctvách vždy bolo, že málo prihliadala na konkrétnu problematiku Slovenska a venovala sa z pracovných dôvodov väčším mocnostiam a aj onakvejším katastrofám.

Iba preto jej napríklad uniklo pozoruhodne presné proroctvo našich domácich veštkýň, ktoré predpovedali, že po parlamentných voľbách na Slovensku vôbec nevyjde slnko. To som si overil, a ono skutočne nevyšlo! Azda preto, že voľby sa skončili už v noci.

Lenže ani tieto jasnovidky nepredpovedali, že ono pomyselné skryté slnko plne nahradí vznik ďalšieho, takpovediac „rezervného“ Slovenska. To už pár dní mocne žiari v parlamente a poskytuje nádej všetkým členom tohto nevyhnutného hnutia. Bude vraj nepretržite svietiť na všetky neplechy, čo sa na oboch „Slovenskách“ dejú. Teda rovnako na terestriálnom, ako na onom bohumilom ideovom, to znamená miestami a povahou akoby na „mimozemskom“ Slovensku.

V tom môže mať čiastočne Baba Vanga pravdu aj v rámci našich regionálnych pomerov. Napríklad, ak si pozornejšie všimneme jedno z posledných vyhlásení exministerky pre informácie a predsedníčky strany Za ľudí, teraz už poslankyne za Slovensko, Veroniky Remišovej. „Zápas za právny štát a demokraciu práve začína a bude mimoriadne ťažký,“ zdôraznila. Povedala to síce v súvislosti s prepustením „čurillovcov“, no povedala to zároveň už v prostredí obidvoch spomenutých „Slovensiek“. Môže teda ísť napríklad o zápas v štýle „sumo“ medzi všetkými (dnes už vyše štyrmi!) členmi Slovenska. Alebo, naopak, môže ísť aj celkovo o zápas o Slovensko.

Nedá sa síce celkom dobre predpokladať, že by sa Remišová silou-mocou stavala na stranu dnešnej koalície, no nedá sa to ani úplne vylúčiť. Teda ak si všimneme, že už strana Za ľudí mala pravdepodobne viac svojich členov v prísne koaličnej strane SaS na čele s Richardom Sulíkom, no druhá časť strany Za ľudí sa napokon priklonila k hnutiu OĽaNO, ktorému šéfoval Igor Matovič. A medzi nimi išlo tiež o ľúty boj.

Napokon sama Remišová v OĽaNO aj skončila. Úplne rovnako, ako keď si absolútna idea v Heglovom idealistickom filozofickom systéme tak akosi vykročila do svojho „inobytia“, aby napokon – celkom dialekticky – skončila opäť tam, odkiaľ prišla.

Zdá sa, že najdôležitejšia pri chystaných politických zápasoch bude opäť iba úplne jasná vízia Baby Vangy: „Vlci budú zavýjať v kríku a bude tiecť nevinná krv!“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Veronika Remišová #Baba Vanga