Špekulovanie o programovom vyhlásení

Na včerajšom rokovaní vlády boli pre tých, ktorým ležia na srdci chudobné deti, dva kľúčové body: návrh programového vyhlásenia vlády (PVV) a Akčný plán Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím.

14.11.2023 14:00
debata (18)

Sú to rozsiahle dokumenty a o tom, či a ako motto programového vyhlásenia „lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“ spája oba dokumenty a bude platiť aj pre deti, môžeme zatiaľ špekulovať.

O častiach programového vyhlásenia v oblasti vzdelávania našťastie špekulovať netreba. Ministerstvo školstva sľubuje zaviesť do praxe schválený systém podporných opatrení na plnohodnotné zapájanie detí do výchovy a vzdelávania. Uznáva, že zabezpečenie inkluzívneho vzdelávania nie je možné bez financovania podporných opatrení. Namiesto dostatočného financovania hovorí však len o jeho udržateľnosti.

V otázke finančnej pomoci rodinám s deťmi je PVV ešte úspornejšie. Zmieňuje sa o rozširovaní služieb pre rodiny a o novej koncepcii životného minima, ktorá má podporiť „aktívnych ľudí a rodiny“. O tom, či a kedy upravené dávky zastavia hladovanie časti detí, možno len špekulovať.

Testom vzťahu Smeru a Hlasu k najchudobnejším deťom bolo vlaňajšie rokovanie o Matovičovom prorodinnom balíčku. Matovič sa pri jeho predstavovaní okrem nenávisti k Smeru opieral aj o údaje Štatistického úradu SR a Eurostatu. Tie nekompromisne ukazovali nedostatočnosť našich sociálnych transferov na znižovanie chudoby detí. Do búrlivých diskusií o balíčku sa Smer aj Hlas zapojili rázne.

Fico sa namiesto kajania otvorene prihlásil k princípu podporovať v prvom rade pracujúce rodiny. Jeho súčasní kolegovia sa deťom úplne vyhli a balíček kritizovali pre diskriminovanie iných skupín. Inflácia im pomohla prehodiť argumentačnú výhybku od blaha detí k blahu seniorov. V zrkadle vtedajšej debaty možno usudzovať, že vláda nenasmeruje sociálne transfery na najchudobnejších. Bude podporovať tých, čo vytvárajú alebo vytvárali hodnoty.

V programovom vyhlásení sa objavili aj záväzky k ochrane detí pred násilím. Väčšina z nich rozpočtovo a ani ideovo veľmi nebolí (pripomienky konzervatívnych subjektov boli vypočuté). Do vyhlásenia sa však nedostali európsky fešácke záväzky týkajúce sa participácie a vytvárania podmienok na vypočutie hlasu detí.

Dôstojnosť je pojem, ku ktorému sa Smer hlásieval. Aj v programe tejto vlády sa nachádza 18-krát. Nie však v spojení, v akom ho zaradili do spomínaného akčného plánu. Z účasti detí a mladistvých na všetkých záležitostiach, ktoré sa ich týkajú, sa tam robí „základ ľudskej dôstojnosti každého dieťaťa“. Zviazanie dôstojnosti detí s vyjadrovaním názorov zakrýva existenčné puto medzi dôstojnosťou, slobodným rozvíjaním sa dieťaťa a jeho materiálnym a sociálnym bezpečím. V PVV je dôstojnosť dieťaťa chápaná ako výsledok kvalitného vzdelávania.

Mlčanie oboch dokumentov o nerovných možnostiach detí čerpať výhody zo vzdelávania uľahčuje rozpočtové škrtenie. A mlčanie najchudobnejších. Najchudobnejšie deti nemajú dosť slov, aby opísali svoju skúsenosť a potreby. Poznajú len slovník obviňovania seba a svojich rodičov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #programové vyhlásenie vlády #PVV #Štvrtá Ficova vláda