Nebezpečné ústupky Orbánovi

Maďarský premiér nemá v európskej politike veľa spojencov. Málokoho dokáže presvedčiť. Tak aspoň vydiera – a funguje mu to.

06.12.2023 14:00
debata (16)

Na budúcotýždňovom summite EÚ sa má rozhodovať o troch dôležitých otázkach: otvorení prístupových rozhovorov s Ukrajinou (a Moldavskom), 50-miliardovom balíku pomoci Ukrajine a zmenách rozpočtu EÚ, ktoré by mu uľahčili reagovať na súčasné problémy Európy. Všetky tri body sa chystá Maďarsko vetovať.

Nie je to prvýkrát, čo Orbánova vláda blokuje dôležité európske rozhodnutie. Nie pre jeho obsah. Právo veta používa na politické vydieranie. Európska únia zadržiava Maďarsku viac ako 27 miliárd eur z európskych peňazí, pre nedostatky vo fungovaní právneho štátu. Uvoľnenie peňazí podmieňuje reformami, najmä posilnením nezávislosti súdnictva.

Pre Orbána je to problém. Európske peniaze potrebuje. No ovládnutie súdnictva je pre jeho režim dôležité: zabezpečuje beztrestnosť a minimalizuje riziko nezávislej kontroly vládnej moci. Ustúpiť nemôže ani na jednej strane. Tak to skúša vyriešiť predstieranou reformou.

V máji tohto roka navrhla maďarská vláda reformu súdnictva. Podľa nezávislých organizácií je nedostatočná a nie je poriadne uvádzaná do praxe. Kriticky sa o nej vyjadrovali aj európski predstavitelia. V posledných týždňoch však počuť iné hlasy: zdá sa, že Orbán sa môže tešiť na uvoľnenie aspoň časti peňazí. A nie malej.

Komisia teraz tvrdí, že v súdnej reforme bol dosiahnutý výrazný pokrok. V najbližších týždňoch dostane Maďarsko pol miliardy, ďalších desať miliárd v nadchádzajúcich rokoch. Skôr ako objektívne zhodnotenie pokroku to vyzerá na snahu nakloniť si Orbána a presvedčiť ho, aby stiahol veto v spomínaných otázkach. Maďarskému premiérovi vydieranie vychádza.

Ak je to naozaj tak, bude to nesprávny a nebezpečný ústupok. V prvom rade nijako negarantuje, že Budapešť svoje veto naozaj stiahne. Ak by to aj urobila, rovnaké vydieranie môže použiť v budúcnosti. Riziko sa dokonca zvýši: pri nedostatku spojencov a neschopnosti presvedčiť ostatných lídrov to bude Orbánova najúčinnejšia zbraň.

Ešte dôležitejšie je principiálne hľadisko. Blokovanie európskych peňazí nebolo „trestom“ za Orbánove postoje. Bolo preventívnym opatrením na ochranu európskych (teda aj našich) peňazí v situácii, keď neexistujú dostatočné garancie, že ich dokážu ochrániť vnútroštátne inštitúcie ochrany práva. O to viac, že Maďarsko nie je súčasťou európskej prokuratúry.

Navyše, akýkoľvek ústupok Orbánovi len povzbudí jeho potenciálnych nasledovateľov. Ficova vláda už pripravuje sériu zmien, ktoré sťažia boj proti korupcii a hospodárskej kriminalite. Zníženie trestov pre páchateľov hospodárskej trestnej činnosti, zrušenie špeciálnej prokuratúry, neistá budúcnosť Špecializovaného trestného súdu… Ak by Slovensku za čokoľvek z toho hrozilo pozastavenie európskych peňazí, Ficovi stačí nasledovať Orbánov príklad.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán