Orbánovo vydieranie

Vo štvrtok európski lídri na mimoriadnom summite rozhodujú o dofinancovaní európskeho rozpočtu. Keďže sa na zvýšenie rozpočtu budú skladať členské krajiny, je potrebný ich jednomyseľný súhlas. Zatiaľ sa zdá, že dohodu bude vetovať maďarský premiér Viktor Orbán – rovnako ako v decembri.

31.01.2024 14:00
debata (51)

Časť európskych lídrov (slovenský premiér medzi nimi takmer určite nie je) hrozí konzekvenciami. Po rokoch Orbánovho vydierania a blokovania spoločných rozhodnutí im dochádza trpezlivosť. Dodatočné rozpočtové zdroje majú ísť do oblastí, v ktorých si EÚ musí chrániť spoločný záujem.

Migračné tlaky opäť rastú a juhoeurópske krajiny oprávnene žiadajú viac solidarity. Pomoc Ukrajine je zas investíciou do európskej bezpečnosti. Ak Rusko uspeje – obsadí veľkú časť Ukrajiny a v Kyjeve nahradí demokratickú vládu bábkovým proruským režimom – ďalšou na rade je stredná Európa. Blokovaním peňazí tak Orbán ohrozuje celú úniu a jej členské krajiny.

Robí to preto, aby vydieral. Súhlas podmieňuje odblokovaním peňazí, ktoré EÚ nevypláca Budapešti. Nie sú to však „maďarské“ peniaze. Ale európske zdroje a prístup k nim je podmienený splnením podmienok. Jednu z nich – funkčný právny štát – Maďarsko neplní. Orbán to vie. Zároveň potrebuje udržať maďarské súdy, prokuratúru, políciu pod politickou kontrolou, ako poistku proti vyšetrovaniu prípadov korupcie týkajúcej sa jeho ľudí.

Využíva tak jediný spôsob, ako sa k peniazom môže dostať: politické vydieranie. Blokuje rozhodnutia, na ktoré je potrebný jednomyseľný súhlas členských krajín. Tým sa spreneveruje ďalšiemu základnému pilieru európskej integrácie: zásade lojálnej spolupráce.

Z právneho hľadiska sú pravdepodobne splnené podmienky na to, aby bolo Maďarsko zbavené hlasovacích práv. Politicky je však takáto sankcia nepriechodná: po zmene vlády v Poľsku našiel Orbán nového spojenca vo Ficovi. Pri rozhodovaní o pozbavení hlasovacích práv je v kľúčovom momente potrebný jednomyseľný súhlas všetkých zostávajúcich členských krajín. A ten Slovensko so súčasnou vládou určite nedá.

Druhou možnosťou je ekonomický nátlak. Únia zatiaľ Maďarsku odblokovala tretinu z pozastavených peňazí. Ani tých desať miliárd eur však Budapešť nedostala „na účet“ – dostane ich postupne, ako refundáciu platieb za európske projekty. Teoreticky teda odblokovanie nie je nezvratné. K tomu treba pripočítať ďalších stále pozastavených 20 miliárd.

Ak Orbán znova zablokuje rozhodnutie na summite, lídri EÚ chcú údajne reagovať vyhlásením, že Maďarsku zablokujú akékoľvek európske fondy. Bude to, samozrejme, len politická deklarácia, ku ktorej sa asi nepridajú všetci (minimálne Ficov podpis je ťažko predstaviteľný). Ak však budú postupovať rázne a rýchlo, Budapešť to môže zabolieť. Maďarská vláda európske peniaze potrebuje. Ak sa k nim nebude vedieť nijako dostať, bude to negatívny signál aj pre investorov nakupujúcich maďarský dlh. Vyššie úroky za dlhopisy by obmedzili schopnosť vlády požičiavať si na finančných trhoch.

Tam však ešte nie sme. Prvou otázkou je: postavia sa európski lídri proti nebezpečnému Orbánovmu vydieraniu čelom alebo mu zas ustúpia?

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Orbán #pomoc Ukrajine