Na pomoc Ukrajine treba použiť ruské peniaze

Keď Ukrajina oslobodí Ruskom okupované územia, čaká ju ďalšia ťažká úloha: rekonštrukcia vojnou zničenej krajiny. Podľa odhadov Svetovej banky bude Ukrajina potrebovať v najbližších desiatich rokoch 511 miliárd dolárov. Každým dňom ruskej agresie účet narastá.

07.02.2024 14:00
debata (29)

Po začiatku ruskej agresie zmrazila EÚ ruské peniaze na európskych účtoch. Ich použitie na pomoc či obnovu Ukrajine je však zložitejší problém. Menšiu časť z nich tvoria súkromné aktíva. Aj ak sa ich majitelia priamo podieľajú na vojne, siahnuť na ne možno až po rozhodnutí súdu. Predstavitelia a podporovatelia Putinovho režimu o svoje majetky v Európe nakoniec (dúfajme) prídu, no je to dlhý proces. V tejto chvíli to Ukrajine nepomôže.

Väčší balík – asi dvesto miliárd eur – predstavujú zmrazené aktíva ruskej centrálnej banky. Ani tie nemôže únia jednoducho skonfiškovať. Okrem iného preto, že taký krok by ohrozil medzinárodné postavenie eura. Sú však dva iné spôsoby.

Na prvom už zástupcovia členských krajín pracujú. Zmrazené aktíva generujú výnos niekoľko miliárd eur ročne. Tieto peniaze budú prevedené na samostatný účet. Z neho môžu prejsť do európskeho rozpočtu a odtiaľ Ukrajine.

Druhý je o niečo citlivejší, diskutujú o ňom krajiny G7. Únia síce nemôže ruské peniaze jednoducho skonfiškovať, môže ich však použiť ako záruku pôžičiek pre Ukrajinu – na zastavenie ruskej agresie aj na povojnovú rekonštrukciu. Ak raz bude Moskva súhlasiť s vojnovými reparáciami, aktíva sa jej vrátia. V opačnom prípade prepadnú. Podobný plán majú Spojené štáty, Kanada a Spojené kráľovstvo.

Samozrejme, v oboch prípadoch možno očakávať ruskú odvetu. Putinov režim sa vyhráža konfiškovaním európskych peňazí. Zasiahne to európske firmy, ktoré v Rusku stále pôsobia. No s tým rizikom mali počítať. Už dva roky v podstate asistujú Putinovi v jeho agresii.

Moskva určite zareaguje aj silnejúcimi hybridnými útokmi. Na to riziko sa treba pripraviť. Koniec koncov už minimálne dva roky vieme, že Putinovo Rusko je pre nás najväčšou bezpečnostnou hrozbou. A hybridné operácie proti Európe začalo ešte pred nezákonným obsadením Krymu.

Na druhej strane existujú dobré dôvody na to, aby sme zmrazené ruské peniaze využili. V prvom rade je to vec spravodlivosti: Putin vedie proti Ukrajine vyhladzovaciu vojnu. Z Bachmutu, Avdijivky a ďalších miest ostali ruiny. Príroda aj polia sa zmenili na mesačnú krajinu. Agresor by mal za spôsobené škody zaplatiť.

Financovanie pomoci z európskych peňazí má svoje limity. Aj bez komplikácií spôsobovaných proputinovskými politikmi ako Viktor Orbán európsky rozpočet nie je bezodný. Pre efektívnu pomoc Ukrajine musíme hľadať aj ďalšie zdroje.

Nakoniec, ak budú zmrazené ruské peniaze použité ako úverové záruky, po skončení vojny bude ľahšie prinútiť Moskvu k plateniu reparácií.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #reparácie #vojna na Ukrajine