Prečo sa darí zlatu

Občas nezaškodí obzrieť sa cez plece a pripomenúť si vlaňajšie prognózy. Pokiaľ išlo o cenu zlata, predpovede na rok 2024 boli optimistické. Experti konštatovali, že „geopolitické problémy a ťažkosti v bankovom sektore môžu byť pre kurz zlata pozitívne“. Rekordných 2 145 dolárov za troyskú uncu v tomto týždni teda nebolo veľkým prekvapením. Podmienky na zhodnotenie zlata sú ideálne.

07.03.2024 14:00
debata (9)

Výhodou zlata je to, čo finanční špekulanti považujú za jeho nevýhodu: nemožno ho natlačiť ani vyrobiť. Za svoj vznik zlato vďačí termojadrovej reakcii, výbuchu supernovy, čo si my laici nevieme predstaviť. Že sa ale o zlato tisícky rokov bojuje a že stáročia slúži ako platidlo, vnímame ako samozrejmosť.

I dnes, keď finančníci nad zlatom ohŕňajú nos, pretože ho nemožno namnožiť v počítači a nie je praktické ním platiť v supermarkete, má zlato stále funkciu „bezpečného prístavu“. V histórii sa neraz stalo, že bankovky nemali ani hodnotu papiera, na ktorom boli vytlačené. A dnešné virtuálne peniaze sú na tom ešte horšie: platí sa čímsi, čo nikto nevidel a čo je z veľkej časti fiktívne, kryté iba pocitmi a očakávaním.

Prudký rast ceny zlata sa aktuálne pripisuje geopolitickému riziku na Blízkom východe, finančným rizikám v Číne alebo reakcii Wall Streetu na stav americkej ekonomiky. Všeobecne však platí, že za dobrú kondíciu zlato vďačí recesii, inflácii a potešia ho krízy všetkého druhu. Z čoho má ale zlato doslova druhé Vianoce, je vojna. Za cenové rekordy zlato vďačí destabilizácii, neistote, strachu. Dá sa povedať, že čo je dobré pre ľudí, to škodí zlatu, a, naopak, čo človeku škodí, čo devastuje spoločnosť, to zlatu prospieva a zvyšuje jeho lesk.

Kto pred piatimi rokmi nakúpil fyzické zlato, získal na konci vlaňajšieho roku výnos 33 %, šesťročná investícia znamenala zhodnotenie o 56,5 % a desaťročná o dve tretiny. Ak to porovnáme s tým, ako sa svet stáva stále nebezpečnejším miestom pre život, pretože ho ovládajú čoraz militantnejšie a súčasne čoraz hlúpejšie a primitívnejšie elity, zlato sa o svoju budúcnosť báť nemusí.

Vždy, keď je zlato drahé, ľutujú tí, čo momentálne nevedia, čo s peniazmi, že ho nenakúpili, keď bolo lacné. Dnes sa však nachádzame v unikátnej situácii, keď sa investícia do zlata, respektíve zaparkovanie peňazí do bezpečného prístavu, oplatí, hoci je zlato na maxime. Stačí si prečítať správy o tom, ako si Západ nemôže dovoliť prehrať na Ukrajine, ako sa Čína rozhodla vyzbrojiť na vojnu s Amerikou a pozrieť si videá z Izraela a Gazy.

Okrem vojny, v ktorej sa už neoficiálne ráta i s použitím jadrového arzenálu, sa v rámci vojny hybridnej blokujú v bankách aktíva a recipročne nepriateľsky ovládajú nepriateľove firmy. Ekonomická vojna je pre zlato rovnakým požehnaním, ako tá, v ktorej zomierajú vojaci a civilisti. Kúpiť si dnes zlatú tehlu alebo zlaté tehličky je stávka na istotu. Skeptici síce namietnu, že si to zlato nikto nevezme do hrobu, lenže do hrobu si nikto nevezme ani tie jednotky a nuly alebo papierovú hotovosť. Isté je, že nás zlato prežije.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zlato #investovanie #investičné zlato