Posledný rok blahobytu

Prípravy ozdravných balíčkov úradníckej vlády budú až do volieb diskrétne ukryté pred zrakmi verejnosti. Leto 2023 bude tak trochu pripomínať rok 1990, keď sme tušili radikálne zmeny príprav na transformáciu ekonomiky, ale nemali sme žiadny odhad, ako sa konkrétne dotknú našej životnej úrovne.

12.06.2023 14:00
debata (11)

Pri porovnaní vtedajších a dnešných cien cestovného v mestskej doprave, zmrzliny v stánkoch a pitnej vody dodávanej vodárňami domácnostiam sa nám dokonca môže stať, že za euro si dnes kúpime menej ako v lete 1990 za československú korunu. Kopček zmrzliny vtedy stál 1 Kčs a dnes zväčša od 1,20 eura. Jeden m³ studenej vody stál vtedy 0,60 Kčs, čo je v porovnaní so súčasnou cenou cca 2,80 eura mnohonásobne viac. V Česku za studenú vodu zaplatia domácnosti ešte oveľa viac ako my (často aj viac ako 115 Kč/ m³).

Masívne znehodnotenie kúpnej sily úspor v bankách i miezd zamestnancov od roku 1991 boli reálne horšie ako vízie najväčších pesimistov. Do roku 1994 ceny u nás vzrástli na 2,94-násobok cien z roku 1989. To sa však nedá povedať o odmeňovaní zamestnancov za prácu. Oficiálne sme sa s kúpnou silou pracovných príjmov dostali na úroveň roku 1989 až v roku 2008.

Ekonomické dôsledky pandémie a následnej energetickej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine a prerušením dodávok ako-tak cenovo dostupných energií a polotovarov dovážaných z Ukrajiny, Ruska a ďalších krajín sme pocítili prudkým zdražovaním najmä tovarov dennej potreby, no iba čiastočne vo zvyšovaní nákladov na bývanie. Ďalšia vlna zdražovania, zvýšených daní a pravdepodobne aj oveľa vyššej spoluúčasti na platbách v zdravotníctve nás ešte len čaká v rokoch 2024 až 2026. Vtedy už budeme musieť poriadne siahnuť do štátneho rozpočtu pri úhradách splátok za nákup zbraní, ktoré sme objednali v minulosti na obranu krajiny.

Na rastúcu infláciu ECB zareagovala (od jesene 2022) postupným zvyšovaním úrokových sadzieb z 0,50 na 3,75 % p.a. Sporitelia však stále priestor pre radosť nemajú, lebo úroky v bankách po odpočte inflácie a dane z úrokov sú stále záporné. Vyššie úročenie úverov tlmí hospodársky rast, lebo klesá objem investícií a dostupnosť úverov na bývanie.

Stupňovanie frustrácie obyvateľstva, ktoré možno očakávať po voľbách, keď sa odostrie informačné embargo na pripravované rozpočtové škrty a na zvyšovanie daňovej záťaže smerujúcej na konsolidáciu verejných financií, je teraz ešte ťažké odhadnúť. Otázne je, či negatívny sentiment v spoločnosti nevyužijú politické sily na navodenie hystérie podobnej situácii v Grécku v roku 2011. Vtedy v tejto krajine na periférii eurozóny o budúcej orientácii krajiny nerozhodovali erudovaní ekonómovia a politici, ale predovšetkým davy na uliciach.

Rok 2023 sa zatiaľ na Slovensku nesie v znamení nesplniteľných sľubov, ktoré by mohli urýchliť pád ekonomiky na kolená. Očakávaný deficit verejných financií u nás je jeden z najhorších v EÚ. Budúcnosť je už prejedená neochotou zavádzať úsporné opatrenia, ktoré by zmiernili rast zadlžovania našej krajiny a zaostávania za krajinami V4.

Pritiahnutie veľkých investorov už bude bolieť viac ako doteraz, keďže minimálna sadzba firemnej dane bude od roku 2024 na úrovni 15 %. Mnohé zahraničné firmy pritom mali doteraz nulovú daň.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #deficit verejných financií #inflácia na Slovensku