Nevyhnuteľnosť?

V historickom centre Bratislavy niet vari lukratívnejšie miesto ako na rohu Laurinskej ulice a Rybárskej brány, hneď oproti Čumilovi. Pritom nejde o starú chatrč, ale o pomerne modernú, päťposchodovú budovu.

21.03.2013 22:00
debata

A predsa dve občianske združenia (literátov), ktoré ju vlastnia a priestory prenajímajú bez toho, aby investovali do jej údržby a zveľadenia, tu hospodária od deviatich k piatim. Reč je o Dome spisovateľov, ktorý v časoch nie tak dávnych bol mekkou umelcov.

Konali sa tu zaujímavé podujatia, zápalisto sa debatovalo o tvorbe, o vydávaní knižiek, ktoré sa tu aj predávali vtedy v exkluzívnom obchode. V sieni s gotickými oblúkmi sa vystavovali výtvarné a literárne diela, v klubových miestnostiach sa často oslavovalo a čo-to aj so slovenskými bardmi popilo. Teraz tu namiesto múz vládne komercia, predajne s handričkami.

Iste, spisovatelia málokedy bývajú aj vynikajúci manažéri. Ale to, aké možnosti tejto budovy vedenia oboch stavovských organizácií za uplynulé dve desaťročia premárnili, ťažko označiť iba za neschopnosť… A teraz chcú ten „genius loci“ presťahovať do dvoch bytov v panelákovej Petržalke. Údajne sa pripravuje predaj tejto nehnuteľnosti poza chrbát a proti rozhodnutiu členskej základne. Navyše tými, ktorí už nemajú na nič mandát. Ak sa to dokáže, namiesto veršov sa k slovu môžu dostať paragrafy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba