Jar

Punxsutawneyský Phil je zrejme najznámejší predpovedač počasia na svete. Malého svišťa, ktorý ohlasuje príchod jari, preslávil pred 20 rokmi film Na Hromnice o deň viac s Billom Murrayom. Tradícia v malom pensylvánskom mestečku však pretrváva už dobre vyše sto rokov.

29.03.2013 22:00
debata

Phil vždy na Hromnice za prítomnosti stoviek návštevníkov vylezie zo svojej diery a ak zbadá svoj tieň, zalezie naspäť. Znamená to, že Ameriku ešte čaká šesť týždňov tuhej zimy. Tento rok Phil tieň nevidel. Namiesto očakávanej jari však ešte prituhlo a Amerika, podobne ako Európa, sa pasuje s arktickým chladom a haldami snehu.

Na Philovo zlyhanie upozornil prokurátor zo susedného Ohia. Hlodavca obvinil z „úmyselného zavádzania a nekvalifikovaného zločinu, ohrozujúceho pokoj a česť štátu Ohio“. Keďže Phil už podľa neho žije v zajatí, prokurátor mu navrhol trest smrti. Krátko nato policajné oddelenie v Marylande na Phila vydalo zatykač a vtip sa začal vymykať z rúk. Philovi strážcovia justícii odkázali, že svišťa budú brániť so zbraňou v ruke.

Prokurátor napokon žalobu stiahol, keď Philov chovateľ vzal vinu za zlú predpoveď na seba s tým, že nesprávne vyhodnotil hlodavcovo správanie.

Phil nie je jediný svišť, ktorý v USA predpovedá príchod jari. Priamo v Ohiu je podobnou miestnou atrakciou už štyri desaťročia Buckeye Chuck. Ani tomu predpoveď nevyšla, na toho si však nikto ani nespomenul a už vôbec sa mu nevyhrážal smrťou. Nebyť slávny má zjavne tiež svoje výhody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba