Pasca

Britský minister práce padol do vlastnej pasce. Iain Duncan Smith po tom, čo jeho ministerstvo navrhlo znížiť sociálne dávky, v televíznej diskusii svoje rozhodnutie bránil.

05.04.2013 22:00
debata

Rozhorčenému telefonujúcemu divákovi, ktorý sa sťažoval, že musí vyžiť z 53 libier na týždeň, odkázal, že ak by musel, sám by to zvládol úplne bez problémov.

To nemal hovoriť. Briti sa teraz dožadujú, aby slová vymenil za činy a život človeka na dávkach si vyskúšal. Pod petíciu, ktorá ho na to vyzýva, sa podpísalo už takmer pol milióna ľudí.

Smith nie je prvým politikom, ktorý si takto zavaril, no len zopár z nich sa k výzve postavilo čelom.

Pred rokmi si týždeň na podpore vyskúšal napríklad konzervatívec Matthew Parris. Chvastal sa, že za sumu od štátu môže ísť aj na futbal a ešte čosi ušetrí. Aby dodal týmto slovám váhu, nechal o svojom úsilí nakrútiť dokument.

Smith zrejme nebude jeho nasledovníkom. Minister, ktorý týždenne zarába o vyše 1 500 libier viac, ako je podpora, sa zľakol a petíciu odmieta. Tvrdí, že len zbytočne odvracia pozornosť od dôležitejších vecí.

Zrejme dobre vie, prečo radšej bude za zbabelca, ako by mal napodobniť Parrisa.

Ten síce na futbal nakoniec šiel, no dočkal sa iba poníženia. Peniaze sa mu minuli už po pár dňoch, v byte mu vypli elektrinu i plyn a poslanec napokon trávil večery v krčme, kde sa nechal pozývať na pohárik.

A navyše sa po tom zážitku rozhodol s politikou skončiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba