Eurovízia

Je to prehliadka vrcholného gýča, ohŕňajú nos kritici, no rok čo rok si k obrazovkám sadajú stámilióny divákov, aby sledovali Veľkú cenu Eurovízie.

24.05.2013 22:00
debata

Pesničková súťaž však nie je len o hudbe. Svoje o tom vedia napríklad Nemci, ktorí svoj neúspech dávajú za vinu neobľúbenosti Angely Merkelovej a jej politiky úspor vo zvyšku Európy.

Problém má aj Azerbajdžan, autoritársky štát na brehu Kaspického mora, kde polícia rutinne vypočúva občanov, ktorí v Eurovízii hlasujú za úhlavného nepriateľa z Arménska. Azerbajdžanci tento rok udelili svojmu spojencovi Rusku nula bodov. Rusi pritom dali azerbajdžanskému spevákovi plný počet.

O dôvody sa už zaujímal dokonca aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý výsledok označil za absolútnu nehoráznosť.

Azerbajdžanský prezident Ilham Aliyev, ktorý vládne za podpory parlamentu bez jediného opozičníka, ihneď nariadil vyšetrovanie. Rusov ubezpečil, že Azerbajdžanci za Rusov určite hlasovali a že sa niekde musela stať chyba.

Výsledok vyšetrovania na seba nedal dlho čakať. Hlasovanie vraj zmanipulovali zahraniční neprajníci, ktorí chcú spriatelené krajiny rozoštvať.

Netrvalo však dlho a do hry vstúpil iný priaznivec spravodlivých volieb. Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko sa obrátil na Moskvu s otázkou, prečo bieloruský spevák nedostal od Rusov ani bod. Azerbajdžanské vysvetlenie sa Moskve ešte môže hodiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba