Bábolúcia

Desiatky politikov, stovky úradníkov a dokonca delegácia zahraničných bankárov musela nedávno nocovať v bosnianskom parlamente. Domov sa nedostali, okolo budovy v Sarajeve totiž celú noc hliadkovala živá reťaz z rozzúrených bosnianskych matiek. Kto sa pokúsil utiecť oknom, toho zahnali späť. Politikov ráno ratovali až policajti.

14.06.2013 22:00
debata

Hoci sa vojna v mnohonárodnej bývalej republike bývalej Juhoslávie skončila už pred takmer dvoma desaťročiami, jej duch v mnohom stále trvá. Národnostné trenice sú príčinou aj najnovšieho sporu: politici sa nevedia dohodnúť na formáte rodných čísel, a tak malí Bosniaci prichádzajú na svet bez neho. V tom prípade oficiálne neexistujú, čo komplikuje napríklad ich ošetrovanie či cestovanie. Bosnianske mamy s kočíkmi nie sú prvou skupinou, ktorá sa snaží presadiť svoje požiadavky blokádou parlamentu.

Pred dvoma rokmi si to vyskúšali napríklad Gréci. Izoláciou poslancov chceli dosiahnuť, aby sa im neznížila životná úroveň. Nedávno zase s podobným zdôvodnením zamkli svojich zákonodarcov v parlamente Keňania. Pred budovu nahnali dokonca prasce, aby poslancom ukázali, čo si o nich myslia.

Ani Gréci ani Keňania so svojou požiadavkou samozrejme neuspeli a zostal im len trpký pocit márnosti.

Ťažké to budú mať aj bosnianske mamičky.

Žiadajú totiž od zastupiteľov nemožné.

Heslom ich protestu je: "Znížte si platy a začnite pracovať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba