Prázdniny

Francúzsky prezident svojim ministrom dôrazne odporučil, aby dovolenkovali na rodnej hrude. François Hollande tuší, že jeho doterajšie pôsobenie v Elyzejskom paláci Francúzov veľmi nenadchlo, tak musí pracovať aspoň na imidži.

26.07.2013 22:00
debata

Rovnaký prístup zvolil aj vlani. Letnou dovolenkou vo Francúzsku mala vláda ukázať, že je ľudová a nepotrpí si na luxus, čiže je úplne iná ako jej pravicová predchodkyňa. Nicolas Sarkozy strávil prvé leto vo funkcii v USA a ani počas ďalších sa nesprával veľmi ako skromný patriot. Hollande si to preto prvé leto namieril do letného sídla francúzskych prezidentov. To na jeho krajanov zapôsobilo.

Fort Bregançon síce leží na Francúzskej riviére, no medzi letoviská snov zjavne nepatrí. Starú vojenskú pevnosť nechal na oddychový komplex prerobiť Charles de Gaulle, aby sa vyhol preplneným hotelom. Sám v nej spal len raz. Pobyt na ostrove označil za nočnú moru, posťažoval sa na roje komárov a krátke postele, potom plnil svoj sľub, že sa tam už nikdy nevráti.

Skúšali to aj ďalší. François Mitterand sa po prvej návšteve pevnosti vyhýbal a podľa Jacqua Chiraca nebolo nudnejšieho miesta, ktoré navyše pripomína väzenie. Hrdinstvo vydržalo aj Hollandovi iba jednu sezónu. „Bregançon je ako smrť,“ vyhlásil po vlaňajšej dovolenke.

Žiadne preferencie nie sú hodné takej obety. Tento rok odchádza dovolenkovať do luxusnej rezidencie pri Versailles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba