Kritika únie

Nie je to žiadne prekvapenie. Ak ktokoľvek sledoval v ostatných rokoch vyhlásenia dnes už českého exprezidenta Václava Klausa, muselo mu byť jasné, že k tomu dôjde.

03.10.2013 22:00
debata

Bývalá hlava štátu vyzvala na odchod Českej republiky z Európskej únie. Euro zase v rozhovore pre denník Mladá fronta Dnes označil za takú hlúposť, že už o tom ani veľmi nehovorí.

Klaus predtým netvrdil, že jeho krajina má skončiť v EÚ. Kritizoval ekonomické nedostatky či deficit demokracie. Aj teraz dodáva, že vstup do únie sa dal svojho času vnímať ako potvrdenie toho, že Česko patrí k demokratickým štátom. Lenže podľa neho sa medzitým stala EÚ nedemokratickou. Vystúpme z únie, to je Klausovo A. Zatiaľ veľmi nehovorí o tom, čo by mohlo byť tým B. Ako by potom jeho krajina fungovala? Čo je alternatíva? Je potrebné, aby únia celkom zanikla, alebo z nej niečo môže zostať?

Bolo by však kontraproduktívne Klausove slová len tak odsudzovať. Aj keby bola EÚ dokonalý projekt, a všetci vieme, že takým nie je, potrebuje opozíciu. Je nevyhnutné, aby existovali aj euroskeptici, ktorí pripomenú chyby a nedokonalosti európskych ideí.

Veď aj práve o tom by mala byť únia. Euroskeptické názory jej dávajú svojím spôsobom väčšiu legitimitu. Nezaškodí však, keď sa bude súboj myšlienok a koncepcií opierať viac o realitu ako o populistické výkriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klaus #EÚ #Česko